НОВИНИ

Правенето на мартеници, се оказва...извън закона

Бял и червен конец е символът на една от най-българските традиции. Някои предпочитат да правят сами мартениците, за да вплетат в тях пожеланията си за бели кахъри и червени радости. Оказва се, че пропуск в законодателството прави бизнеса със символа на Баба Марта в почти незаконен.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
16:40, 01.03.2016
Чете се за: 01:34 мин.
У нас
правенето мартеници оказваизвън закона

В това училище за бижута се изработват и мартеници. Всяка седмица десетки жени посещават курс, за да се научат на занаят - първо започват уж като хоби, но често по-късно и като допълнителен доход. Нито една от тях обаче не е легализирала дейността си. И не защото не искат, а защото не могат.

Владислава Стайкова - собственик на ателие за бижута
Повечето от тях са започнали да се занимават с това като хоби, те не са така наречените специалисти, т.е. нямат хуожествено образование, което би им дало възможност да се регистрират.

По закон ви е нужна регистрация по Булстат в Агенцията по вписванията. Само така държавата ще знае, че получавате доход извън трудов договор и плащате данъци върху него. За занаятчиите е необходим документ за уменията им.

Елена Маркова - изп.дир. на Агенцията по вписвания
В случай по отношение на занаятите това е званието майстор или калфа по закона за занаятите, защото сами разбирате, че свободното волеизявление - аз изработвам, не е достатъчно основание да бъде вписан.

Правилото важи за всички. Включително и за тези, които се занимават с народни художествени занаяти - където би следвало да попадат мартениците или сурвакниците например. Оказва се обаче, че от Камарата на занаятите няма как да издадат така нужния документ, с който човек може да легализира дейността си. Обичаят просто не фигурира в списъка на занаятите.

Иван Влаев - председател на Националната камара на занаятите
Има неща, които съществуват в нашата традиция, но законодателят е решил, че не може да бъдат занаяти, може да е част от професия примерно изработка на мартеници или изработка на сурвачки, как може да бъде квалифицирано или сертифицирано изработката на една мартеница, да определим размера на червеното в пискюла или размера на пискюла

Владислава Стайкова - собственик на ателие за бижута
Занаятите, които те сертифицират са ограничен списък, който не се обновява и не се актуализира с новите учения, които хората придобиват в настоящето и те дефакто няма от кого да бъдат изпитани

Диана Христова - бижутер
Дори на тези хора да не се издаде удостоверение за занаят, а че са просто на добро художествено ниво, просто занаятчийската камара да им даде някакви такива сертификати, което трябва да го помислим

Така алтернатива пред хората е да плащат членски внос в камарата на занаятите, за да могат да си платят и данъците. Или да създадат фирма, което от своя страна обаче изисква и повече разходи.

Накрая стоката стига до малки магазинчета, където се продава на консигнация. Често обаче търговците злоупотребявали, защото занаятчиите не могат да издават фактури.

Владислава Стайкова - собственик на ателие за бижута
Изплащат продадената стока много по-късно във времето или не в пълния размер според уговорката да не правим сметката, но сумата едва покрива разходите за материали

Затова хората разчитат на интернет или на импровизирани пазари по улиците или иначе казано в сивия сектор. А през това време повечето сергии ще се претрупват от китайска стока.

За всичко, свързано с работното ви място или вашата фирма, пишете ни на news@bnt.bg

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бил Гейтс отново е най-богатият човек в света
Бил Гейтс отново е най-богатият човек в света
2304 евро е най-високата пенсия в Гърция
2304 евро е най-високата пенсия в Гърция