НОВИНИ

Цачева: Специални правила ще позволят разследването на главния прокурор

Специални правила ще позволят разследването на главния прокурор и председателите на Върховния административен съд и Върховния касационен съд. Това заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева при представянето на основните акценти в управленската програма на правителството в сектор "Правосъдие".

bnt avatar logo
от БНТ
17:28, 04.08.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Министърът на правосъдието обясни, че правилата за търсене на отговорност на "тримата големи" в съдебната власт са разписани в Пътната карта, която е приета от правителството и включена в актуализираната стратегия за съдебна реформа. В момента темата се обсъжда съвместно с прокуратурата и Висшия съдебен съвет, като предстои създаването на работна група, която да изготви въпросните правила.

Цецка Цачева, министър на правосъдието: Няма предложение за излизане на следствието извън прокуратурата, за да бъде разследван главният прокурор, както се задават понякога въпросите. Става дума да се разпишат правила, които да гарантират възможността за разследване на главния прокурор. Има предвидена и одобрена мярка за разработване на правила огледалност по хоризонтала" за разследване на главния прокурор и на така наречените "тримата големи".

Министърът определи и 3 основни акцента от приоритетите Министерството на правосъдието - гарантиране на ефективна, бърза и справедлива съдебна власт и създаване на институционален ред и механизъм за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество.

По отношение на антикорупционния закон Цецка Цачева заяви, че е Министерството на правосъдието е провело срещи с отговорните институции и са се съобразили с мнението на всички, включително и с това на президента. Основен приоритет е и намаляването на административната тежест за гражданите, като целта е да се съкратят сроковете с година и половина за придобиване на българско гражданство, както и ще се облекчи процедурата по издаване на свидетелство за съдимост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ремонти и реконструкции през лятото в София
Ремонти и реконструкции през лятото в София
Цветан Василев търси закрилата на САЩ по силата на закона Магнитски
Цветан Василев търси закрилата на САЩ по силата на закона "Магнитски"