НОВИНИ

Правилно ли е да ви закопчават за паркиране пред гараж

Поставят неправомерно скоба на паркирал автомобил пред гараж в София. Това твърдят юристите на асоциация "Активни потребители". Да тръгнем по следите на проблема бяхме провокирани от Татяна Троева, на която преди дни автомобилът е бил заключен.

Владимир Христовски
от Владимир Христовски
20:15, 22.01.2016
14964
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

На 6 януари тази година Татяна Троева паркира автомобила си пред гаража си на улица "Кракра" в София. Час по-късно жената вижда как ѝ поставят скоба. Излиза и обяснява на служителите на Центъра за градска мобилност, че нямат право да я закопчават.

"Служителите не бяха съгласни с мен. Заявиха ми, че така са им наредили. И ако искам да ми свалят скобата, трябва да заплатя глобата по фиша. Виждайки, че с тях няма да постигна разбирателство, платих глобата, за да не ми задържат колата", разказа тя.

Екипът, дошъл да махне скобата, посъветвал жената да се обърне към отдел жалби, от където ѝ обяснили, че служителите са постъпили правилно и тя няма право да паркира пред гараж, когато възпрепятства ползването му. Дори и ако той е Ваша собственост. Парадоксалното в случая е, че това е подстъп към гараж, а не паркомясто.

"Всеки може да дойде, да паркира пред гаража ми. Дали ще плати или не, това е без значение за мен. И да стои там, колкото си иска. Само аз не мога да паркирам пред гаража си", учудва се Татяна Троева.

Освен подадената жалба в Центъра за градска мобилност, Троева се обърнала и към асоциация "Активни потребители". От там коментираха за БНТ 2, че дружеството прилага грешно наредбата, регламентираща тази дейност.

"Смятам, че практиката на Центъра за градска мобилност да изисква заплащане за почасово паркиране от автомобили, спрели пред гаражи, на тротоари или на други места, е абсолютно незаконно", заяви Богомил Николов, председател на асоциация "Активни потребители".

Той подчерта, че условността в наредбата, а именно, че престоят и паркирането са забранени непосредствено пред входовете на жилищни сгради и гаражи, когато това затруднява достъпа до тях трябва да се премахне. Другият проблем е, че наложените санкции не могат да се оспорват.

Потърсихме Центъра за коментар, но от там няколко дни не желаят да ни дадат среща. Изпратиха ни писмен отговор, който не отговаря на поставените от нас въпроси. От там твърдят, че когато тези участъци попадат в обхвата на зоните за почасово платено паркиране, това не освобождава водачите на автомобили от задължението да заплатят паркирането си. Допълниха още, че когато изходът е препречен, шофьорите могат да извикат паяк, който да премести нарушителя. Уточниха още, че тази услуга не се заплаща от собственика на гаража.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Путин предложил на Асад да подаде оставка, той отказал
Путин предложил на Асад да подаде оставка, той отказал
Меркел и Давутоглу обсъдиха бежанската криза
Меркел и Давутоглу обсъдиха бежанската криза