НОВИНИ

Правителствена криза в Австрия заради скандален видеозапис

Седмица преди евровота - политически трус в Австрия. Вицеканцлерът подаде оставка от всички заемани постове след шумен скандал с видеозапис, разпространен снощи. От него става ясно, че Хайнц-Кристиан Щрахе, лидер на дяснопопулистката Партия на свободата е обещавал обществени поръчки на мнима бизнесдама от Русия срещу предизборна подкрепа. Щрахе смята, че партията му трябва да продължи работата си в управлението. След оставката му, пред канцлерството във Виена се събра спонтанен протест с настояване за оттеглянето на цялото правителство. Вижте подробности от кореспондента на БНТ Мария Стоянова.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
19:26, 18.05.2019
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Решаващото изречение Хайнц - Кристиан Щрахе произнесе накрая: "Да, това беше грешка". Той вече не е вицеканцлер на Австрия. Подава оставка, за да "запази успешната правителствена работа".

Ръководството на Партията на свободата от часове преговаря с канцлера Себастиан Курц за продължаване на коалицията. Пресконференцията на Курц, планирана за ранния следобед се отлагаше непрекъснато и се очаква да се състои тази вечер. Щрахе се представи като жертва на "политически атентат".

Хайнц- Кристиан Щрахе, вицеканцлер на Австрия: Да, това беше инцидент, който включваше много алкохол и аз бях изкушен в интимна атмосфера да обсъждам без да мисля и с разхлабен език, всекиго и всичко. И да, като погледна назад трезво, направените от мен изказвани са били катастрофални и изключително неудобни.

Видеозаписът от преди две години документира седемчасова среща на Хайнц-Кристиан Щрахе и негов довереник от партията с предполагаема племенница на руски олигарх на остров Ибиса. В разговора лидерът на австрийските десни популисти й предлага как да финансира партията му без да плаща данъци, как да купи вестник, който да работи за кампанията и как ще й осигури обществени поръчки, ако влезе в правителството.

По случая вече се е самосезирала прокуратурата. Фактът, че пресконференцията на канцлера Курц днес се забави и че след нея ще има ще има изявления на президента Ван дер Белен, сочи че Австрия е пред нови избори.

Подробности за събитията в Австрия очаквайте в късните новини в 22:35 ч!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безплатни тестове за ХИВ и хепатит в София и Благоевград на 19 май
Безплатни тестове за ХИВ и хепатит в София и Благоевград на 19 май
Байерн Мюнхен унижи Айнтрахт и вдигна Салатиерата (видео)
Байерн Мюнхен унижи Айнтрахт и вдигна Салатиерата (видео)