НОВИНИ

​Правителствена криза в Италия

Правителствена криза в Италия, след като вицепремиерът и вътрешен министър Матео Салвини обяви, че неговата партия "Лига" се оттегля от управляващата коалиция. Причината - продължили с месеци конфликти с коалиционния партньор - "Движение пет звезди" и техния лидер Луиджи ди Майо. Премиерът Джузепе Контe призова Салвини да обясни на италианците защо се е стигнало до разпад на коалицията.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
07:18, 09.08.2019
Чете се за: 00:39 мин.
По света
​правителствена криза италия

Вътрешни разногласия и борба за власт станаха причина лидерът на партия "Лига" - Матео Салвини да обяви край на управляващата в Италия коалиция. Според него, единственият изход от създалата се криза, са предсрочни парламентарни избори.

Матео Салвини, вицепремиер и лидер на партия "Лига": Върша работата си със сърце и с гордост, но когато някой постоянно се опитва да ти пречи да работиш, е време да се запиташ дали италианците искат да ги управлява "Господин НЕ". Вие - гражданите трябва да имате думата.

Лидерът на другия партньор в коалцията "Движение 5 звезди" - Луиджи ди Майо заяви, че Салвини се подиграва с италианците и с демократичните процеси.

Премиерът Джузепе Контe осъди думите на Салвини.

Джузепе Контe, премиер на Италия: Важно е италианските граждани да научат цялата истина за разпада на управляващата коалиция. Вътрешният министър Салвини не е човекът, който има думата за това дали правителството остава на власт. Подобно решение не е в неговата компетенция и не мисля, че по този начин показваме уважение към нашите избиратели.

Все още е рано да се твърди, че в Италия ще има предсрочни избори.

Сега Контe ще трябва да внесе вот на доверие в парламента. Ако го загуби, то тогава в страната ще се гласува за нов парламент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сблъсъци в Киргизстан след ареста на бившия президент
Сблъсъци в Киргизстан след ареста на бившия президент
Стотици туристи все още са блокирани на две гръцки пристанища
Стотици туристи все още са блокирани на две гръцки пристанища