Правителствена криза в Италия, след като вицепремиерът и вътрешен министър Матео Салвини обяви, че неговата партия "Лига" се оттегля от управляващата коалиция. Причината - продължили с месеци конфликти с коалиционния партньор - "Движение пет звезди" и техния лидер Луиджи ди Майо. Премиерът Джузепе Контe призова Салвини да обясни на италианците защо се е стигнало до разпад на коалицията.

© БГНЕС

Вътрешни разногласия и борба за власт станаха причина лидерът на партия "Лига" - Матео Салвини да обяви край на управляващата в Италия коалиция. Според него, единственият изход от създалата се криза, са предсрочни парламентарни избори.

Матео Салвини, вицепремиер и лидер на партия "Лига": Върша работата си със сърце и с гордост, но когато някой постоянно се опитва да ти пречи да работиш, е време да се запиташ дали италианците искат да ги управлява "Господин НЕ". Вие - гражданите трябва да имате думата.

Лидерът на другия партньор в коалцията "Движение 5 звезди" - Луиджи ди Майо заяви, че Салвини се подиграва с италианците и с демократичните процеси.

Премиерът Джузепе Контe осъди думите на Салвини.

Джузепе Контe, премиер на Италия: Важно е италианските граждани да научат цялата истина за разпада на управляващата коалиция. Вътрешният министър Салвини не е човекът, който има думата за това дали правителството остава на власт. Подобно решение не е в неговата компетенция и не мисля, че по този начин показваме уважение към нашите избиратели.

Все още е рано да се твърди, че в Италия ще има предсрочни избори.

Сега Контe ще трябва да внесе вот на доверие в парламента. Ако го загуби, то тогава в страната ще се гласува за нов парламент.

Салвини поиска предсрочни избори в Италия

Салвини поиска предсрочни избори в Италия

Вицепремиерът на Италия и лидер на партия „Лига” Матео Салвини е информирал премиера на страната Джузепе Конте, че в парламента вече няма мнозинство,...