НОВИНИ

След дълги часове на преговори: Правителствената криза в Германия е избегната

Канцлерът на Германия - Ангела Меркел и министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер постигнаха споразумение по спорната миграционна политика. Гарантира се свободното движение в ЕС, но Берлин ще може да вземи мерки за ограничаване на миграцията - това е залегнало в основата на документа.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:19, 03.07.2018
Чете се за: 00:47 мин.
По света

След няколко напрегнати дни и дълги часове на преговори късно снощи лидерите на двете основни партии - Християндемократически съюз на канцлера Ангела Меркел и Християнсоциалния съюз на Хорст Зеехофер обявиха, че са доволни от постигнатия компромис.

Хорст Зеехофер, министър на вътрешните работи на Германия: Щастлив съм, че постигнахме споразумение. Това показва, че си струва да се бориш за убежденията си. Споразумението е устойчиво и ще действа и в бъдеще. Достатъчно твърдо е и отговаря на моите разбирания, което ми позволява да продължа да ръководя министерството на вътрешните работи.
Ангела Меркел, канцлер на Германия: Успяхме да запазим духа на партньорство с ЕС и едновременно с това направихме важна стъпка за организирането и контролирането на вторичната миграция. Това е много важно за мен и мисля, че постигнахме добър компромис след трудни преговори и тежки дни.

Споразумението предвижда търсещите убежище, пристигащи в Германия, но вече регистрирани в друга страна от ЕС, да бъдат настанявани в т.нар. транзитни центрове на германско-австрийската граница, а не да бъдат разпределяни в центрове в цялата страна. След проучване на техните досиета те ще бъдат връщани в страните, от където са дошли. Депортирането обаче трябва да се организира в рамките на административни споразумения, сключени със съответните страни.

Германия се изправи на ръба на правителствена криза след като Хорст Зеехофер поиска ограничаване на мигрантския наплив, заплаши със затваряне границите на Германия и дори с оставката си. Докато канцлерът Меркел настояваше за европейски, комплексен отговор по темата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Тайни клиенти и данъчни на проверки за касови бележки по Черноморието
„Тайни клиенти" и данъчни на проверки за касови бележки по Черноморието
Доналд Тръмп е разговарял по телефона с новоизбрания мексикански президент
Доналд Тръмп е разговарял по телефона с новоизбрания мексикански президент