НОВИНИ

Правителство на малцинството в Белгия след разпадането на управляващата коалиция

Правителствена криза в Белгия заради заради пакта на ООН за миграцията, който трябва да бъде подписан утре в Маракеш. Националистическият Нов фламандски алианс оттегли министрите си заради несъгласие с подкрепата на коалиционните си партньори за пакта.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:57, 09.12.2018 (обновена)
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Утре белгийският премиер Шарл Мишел ще замине за Маракеш и Белгия ще подкрепи пакта на ООН за миграцията. Документът вече седмици наред е повод за политически разногласия в белгийската управляваща коалиция. Най-голямата партия в нея - националистическият Нови фламандски алианс настояваше Белгия да се въздържи при подкрепата на документа, дори и премиерът да е в Мароко.

Ситуацията ескалира снощи след заседание на правителството, на което стана ясно, че кралството все пак ще подкрепи пакта. Белгийският парламент също гласува с голямо мнозинство в негова подкрепа.

Шарл Мишел - премиер на Белгия: "Ще предложа двама държавни секретари да заместят тримата министри, които се оттеглиха, за да има приемственост и добро функциониране на институциите, а също и да се гарантира стабилността в страната. Утре ще се кача в самолета като ръководител на отговорно правителство и още с връщането си ще започна консултации с парламента."
;

Министрите от Нов фламандски алианс напуснаха със смесени чувства.

Ян Ямбон - бивш министър на вътрешните работи на Белгия: "Ще бъдем конструктивни, защото заедно с тези три партии сме направили много добри неща".

Според белгийската Конституция във федералното правителство трябва да има равен брой фламандски и валонски политици. Сега премиерът Мишел ще трябва да продължи да управлява с правителство на малцинството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест в Ямбол срещу въвеждането на системата „бонус-малус“
Протест в Ямбол срещу въвеждането на системата „бонус-малус“
Парижките паметници са отново отворени за посещение
Парижките паметници са отново отворени за посещение