НОВИНИ

Правителството дава 10 млн. лева за Хитрино (ОБОБЩЕНИЕ)

Правителството гласува на извънредно заседание 10 млн. лв. за справяне с последствията от трагичния инцидент в Хитрино. Пет милиона лева ще бъдат преведени още днес по сметките на Община Хитрино за разчистване и нови къщи за хората, а останалите 5 - на социалното министерство за осигуряване на лекарства и необходимите грижи за пострадалите хора, обясни премиерът Бойко Борисов. Той изрази увереност, че ако източването на цистерните продължи със същото темпо, разчистването на терена може да приключи скоро.

Александър Марков
от Александър Марков
18:00, 12.12.2016
Чете се за: 01:33 мин.
У нас

Извънредното заседание на кабинета започна с минута мълчание. Премиерът Бойко Борисов съобщи, че тази нощ 4 цистерни са били преточени, процесът е максимално ускорен и че ако се запази темпото, екипите ще приключат с цистерните, за да започне разчистването на терена.

Бойко Борисов, министър-председател
Така че малко по-оптимист съм в сферата на процедурите, които текат. Повтарям - всячески се стараем да не пресираме експертите и хората, които участват в това, защото действително рискът е голям.

След това премиерът обяви, че правителството отпуска 10 милиона лева за Хитрино. 5 за общината, други 5 - за социалното министерство.

Бойко Борисов, министър-председател
Защото кметът много от дейностите, които трябва да направи, няма право да ги направи. Затова през фонда и социалното министерство веднага тези 5 милиона днес ще се разпоредя, като се започне от лекарства, памперси, всичко необходимо до изграждане на разрушените им домове.

А разрушенията в селото вече бавно започват да се остойностяват, обясни финансовият министър Владислав Горанов.

Владислав Горанов, министър на финансите
26 са напълно негодни за обитаване жилищни сгради, които трябва да бъдат построени наново. По предварителни оценки на МТИТС, 1,5 млн лв ще струва възстановяването на жп-инфраструктурата, която е разрушена вследствие взрива.

До петък Община Хитрино ще разработи специална социална програма, по които да бъдат изразходвани 5-те милиона, отпуснати на социалното министерство, допълни и социалният министър Зорница Русинова.

Зорница Русинова, министър на труда и социалната политика
В пакета ще се включват мерки по възстановяване на домакинствата, с пакет социален в случай на необходимост, за грижата за семействата, които са пострадали, ако има необходимост от допълнителни лечения.

100 социални работници също имат готовност веднага да започнат работа с хората на място, увери Русинова. За възстановяването на разрушената транспортна и общинска инфраструктура правителството е подало нотификация към ЕК да бъдат възстановени с евросредства.

Томислав Дончев, вицепремиер по европейските фондове и икономическа политика
Случилото се бедствие е с ужасни последици, но обхватът му е изключително малък. Тоест необходимата сума не попада в праговете, които се задействат и се позволява помощ от Европейския фонд солидарност.

Ще се пренасочват средства от други европрограми. Веднага ще започне оценка какво трябва да се ремонтира - пътища, В и К инфраструктура, жилищен фонд. Така че да бъдат възстановени през следващия строителен сезон. А дотогава хората в Хитрино ще живеят временно другаде.

Томислав Дончев, вицепремиер по европейските фондове и икономическа политика
Добрата организация изисква да се прецени по тяхно желание кои имат желание, готовност, възможност да прекарат следващите месеци при роднини, и кои имат нужда да ползват временни жилища - фургони. Като подготовката за разполагане на такива временни жилища вече тече и това трябва да е факт буквално в следващите дни.

Възстановяването на Хитрино ще отнеме месеци, категоричен бе Дончев. И заяви, че при изясняване на индивидуалната вина, държавата ще търси обезщетение от отговорните, включително и през застрахователи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още 3 цистерни трябва да бъдат обезопасени в Хитрино
Още 3 цистерни трябва да бъдат обезопасени в Хитрино
Благотворителната кампания на БЧК за Хитрино
Благотворителната кампания на БЧК за Хитрино