НОВИНИ

Правителството гарантира до 741 млн. лв. финансиране за АМ "Струма" през Кресна

Правителството прие решение да осигури национално финансиране в размер до 741 млн. лв. за довършване на АМ "Струма" - Лот 3.2 от Крупник до Кресна. Това е най-тежкият и най-сложен участък от магистралата. Кабинетът гласува и 100 000 лева за продължаване на разкопките в античния град Хераклея Синтика край Рупите, както и 116 млн. допълнително за реконструкцията на жп линията "Костенец-Септември".

Александър Марков
от Александър Марков М. Милков, А. Андреева
18:17, 07.08.2019
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

С националното финансиране и евросредства ще се строи най-тежкият участък от магистралата - през Кресненското дефиле: ново ляво платно източно от дефилето - в посока София и рехабилитация на пътя в дефилето - към Кулата.

;

В момента по АМ "Струма" се строи лот 3.1 от Благоевград до Крупник, а лот 3.3 до Сандански е в експлоатация.

;

100 000 лева правителството даде и за разкопките в античния град Хераклея Синтика край Рупите до Петрич.

;
Боил Банов, министър на културата: Това е и единственият град на древните македони, проучващ се на територията на България, което го определя като уникален и от научна гледна точка.
;

До момента археолозите са разкрили две-трети от централния площад на античния град.

;

доц. Людмил Вагалински, археолог: И в момента това е най-посещаваният обект археологически, а покрай него и музеят в Петрич, в целия Югозапад. Хора от 50 държави, над 60 000 човека.
;

Премиерът, който получи албум със снимки от разкопките, настоя археолозите, които са спрели проучванията от три дни заради липса на средства, да започнат работа още утре.

;
Бойко Борисов, министър-председател на Р. България : Ето ти го албумчето, като излезеш. После ще ми го върнеш, но ако някой от журналистите има интерес да им разкажеш за какво става въпрос. Ще дойдем да ги видим, вие нали август работите сега на макс?
;

Миналата година кабинетът отпусна 100 000 лева за разкопки, а през май тази година - 1,5 млн. за рехабилитация на пътя Рупите-Хераклея Синтика.

;

Димитър Бръчков, кмет на Петрич: Стремим се заедно държава-община и екипът на археолозите заедно да изградим един голям туристически обект.
;

Кабинетът гласува и 116 млн. допълнително за реконструкцията на жп линията "Костенец-Септември".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Танева обсъди с експерти мерките за ликвидиране на чумата по свинете
Министър Танева обсъди с експерти мерките за ликвидиране на чумата по свинете
Откриха единия от двамата изгубени туристи в Пирин
Откриха единия от двамата изгубени туристи в Пирин