НОВИНИ

Правителството гласува по 40 лева Великденски добавки за пенсионерите

Правителството гласува Великденски добавки за пенсионерите с пенсии до прага на бедност. Добавките за Великден са в размер на 40 лева и ще бъдат изплатени с пенсиите за април.

Александър Марков
от Александър Марков Оператор: Лъчезар Ораков
17:00, 28.03.2018
63023
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

На едно от последните си заседания преди Великден правителството спази наложилата се през последните няколко години традиция и гласува близо 50 милиона лева за Великденски добавки на най-бедните пенсионери. 40 лева ще могат да получат пенсионерите, чиято пенсия е до 321 лева - какъвто е официално приетият праг на бедност в България за 2018 година.

;
Бойко Борисов, министър-председател - То беше инцидентно преди няколко години, но така стана, че като дойде Коледа и Великден, над 1 милион пенсионери очакват по 40 лв. допълнителни бонуси, както ги наричаме, към пенсиите, но те Коледа и Великден са в рамките на няколко месеца, на практика са около 100 млн.
;

1 227 000 пенсионери ще получат Великденски добавки, което е около 56% от всички 2 170 000 в България, обясни социалният министър Бисер Петков.

;
Бисер Петков, министър на труда и социалната политика - НОИ е създал организация да започне изплащането на априлските пенсии заедно с Великденските добавки от 4 април, така че това ще позволи една голяма част от пенсионерите да получат пенсиите си и добавките преди Великденските празници.
;

Бисер Петков допълни, че няма политическа договорка с Обединените патриоти за преразглеждане на инвалидните пенсии, както те настояват. Правителството, по думите му, усъвършенства нормативната база за ТЕЛК-овете и работи за въвеждане на експертиза за работоспособността - срещу която се обявиха организации на хората с увреждания.

;
Бисер Петков, министър на труда и социалната политика - Подозренията, които имат, е, че по този начин ще се отнемат права на инвалиди, които работят, получават едновременно пенсии и работни заплати. Никой няма намерение да отнема придобити права, както и не е имало разговори и стъпки в тази посока да се преразглеждат вече отпуснати инвалидни пенсии.
;

Правителството прие и Прогноза за демографското развитие на България до 2040 г. С 20-25% ще се стопи населението в страната, според прогнозата. Делът на младите хора до 20 г. ще се запази, докато на възрастните хора над 65 години ще нарасне значително, се посочва още в Прогнозата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Депутатът от ГЕРБ Димитър Гамишев депозира оставката си
​Депутатът от ГЕРБ Димитър Гамишев депозира оставката си
Тръмп: Санкциите срещу Северна Корея ще останат в сила
Тръмп: Санкциите срещу Северна Корея ще останат в сила