НОВИНИ

Правителството гласува новия договор за изтребителите F-16

Правителството гласува проекта на договор със Съединените щати за новите изтребители F-16. Договорът е за 8 самолета на стойност 1 милиард и 200 милиона долара. Военният министър увери, че намалената цена не отнема от бойните способности на изтребителите. Договорът стана факт, шест месеца след като Народното събрание даде зелена светлина за преговори със Съединените щати. Вижте повече от прякото включване в обедните ни новини на Александър Марков

Александър Марков
от Александър Марков
12:07, 10.07.2019 (обновена)
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

След месеци преговори днес българското правителство гласува доклада на политико-военната група, която преговаря със САЩ, както и предложението на САЩ за договор за закупуване на 8 нови изтребители F-16.

След края на заседанието военният министър Красимир Каракачанов, зам.- министърът на отбраната Атанас Запрянов, който води преговорите, както и цялата експертна група заявиха, че цената за самолетите ще бъде 1 млрд. и 200 млн. долара и че тя е смъкната с близо 200 млн. долара.

Така обърната в левове цената излиза малко над 2 млрд. лева.

Атанас Запрянов, зам.-министър на отбраната : В рамките на 4 документа ще бъдат изпълнени всички изисквания за доставка на пакет на система Ф-16 блок 70 с необходимото оборудване за обучение, въоръжение, което прави самолета многофункционален.
Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Ако тези 60 милиона бъдат одобрени от Американския конгрес, реално цената, която ще заплати Република България, ще падне с тези милиони долари, което на практика ще доведе до една цена под 1 млрд. и 200 милиона, а не 1, 256 млрд.

За тези пари България ще закупи 8 самолета - 6 едноместни, 2-двуместни. Ще бъдат подписани, ако НС одобри договора, четири документа - за доставка на самолетите, за доставка на бойното оборудване за тях, за доставка на тренажори, както и за логистично оборудване.

В цената влиза и обучение на пилотите, както и не инженерния състав. Това, което трябва да се случи оттук нататък, е следващата седмица проектът на договора да влезе за гласуване в комисията по отбрана на НС, след което да влезе в пленарна зала и да бъде одобрен от депутатите.

Вижте повече във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затвориха тунел Ечемишка заради учение на МВР и Пътната агенция
Затвориха тунел "Ечемишка" заради учение на МВР и Пътната агенция
Рекордно количество марихуана иззеха край Поморие
Рекордно количество марихуана иззеха край Поморие