НОВИНИ

Правителството и опозицията на Венецуела се споразумяха по график за преговори

Правителството и опозицията на Венецуела се споразумяха по график на преговори за слагане край на тежката политическа криза в страната, обяви пратеникът на Ватикана Клаудио Мария Чели.

bnt avatar logo
от БТА
10:30, 31.10.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света
правителството опозицията венецуела споразумяха график преговори

Преговорите ще обхванат четири основни теми. Те ще се обсъждат от отделни екипи, които ще се съставят незабавно, обяви Чели след първата "пленарна сесия на националния диалог".
Темите са "Мир, правова държава и суверенитет", "Истинско правосъдие, човешки права, обезщетение на жертвите и помирение", "Икономика и социални въпроси" и "Мерки за доверие и график за избори".

Днешната среща между правителството и опозицията протече с посредничеството на Ватикана и Съюза на южноамериканските държави (УНАСУР). Десноцентристката опозиция се стреми да свали от власт президента социалист Николас Мадуро, когото обвинява за една от най-тежките икономически кризи в историята на страната.

Това са първите подобни преговори след победата на опозицията на парламентарните избори в края на 2015 г., които сложиха край на 17-те години хегемония на чавистите в парламента.

Разговорите започват в обстановка на изострено veнапрежение във Венецуела, след като Мадуро заплаши да арестува лидерите на опозицията, ако парламентът започне процедура по отстраняването му от длъжност, както е предвидено за тази седмица.

Опозицията призова за мирно шествие в четвъртък, непосредствено след гласуването в парламента по свалянето на президента. Тъй като опозицията има мнозинство в парламента, резултатът не подлежи на съмнение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Три мощни труса бяха регистрирани днес в Централна Италия
Три мощни труса бяха регистрирани днес в Централна Италия
Мирослав Ненков: Има образователни спънки в донорския процес
Мирослав Ненков: Има образователни спънки в донорския процес