НОВИНИ

Правителството и президентът с пълна подкрепа за българските превозвачи

Правителството подкрепя исканията на българските превозвачи за приемането на поправки в пакета "Мобилност", който ще бъде гласуван тази седмица от транспортната комисия в Европейския парламент. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов с министъра на транспорта. Росен Желязков ще участва в протеста на превозвачите в Брюксел на 10-ти януари. Президентът Румен Радев също застава зад исканията на българските превозвачи. На среща с техни представители той изрази своята пълна подкрепа към справедливия им протест.

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:04, 08.01.2019
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Президентът Румен Радев подчерта, че е приел срещата, за да се уточнят следващите действия как българските институции по най-добрия начин да подкрепят интереса на българските фирми. Държавният глава напомни, че със своята дейност превозвачите имат огромен принос към икономика,към брутния вътрешен продукт на страната и към трудовата заетост.

Румен Радев - президент на Република България: Аз съм с вас и вашите справедливи искания дават и повод всички институции в България да са обединени в своята подкрепа към вас. Вашата борба е справедлива, защото предприетите действия и желания за промени по пакета "Мобилност" са в грубо нарушение на принципите на ЕС~ за свободния пазар, принципите за свободно движение на стоки, услуги и хора. И ние трябва да се борим за нашите права. Това е дискриминация към българския бизнес, която не трябва да позволяваме да се осъществи.

Основното недоволство на превозвачите е свързано с предложението за командировките им, според което шофьорите трябва да се прибират в страната на регистрация на всеки 4 седмици. От транспортната асоциация смятат, че ако тези изисквания влязат в сила, мястото на българските фирми ще се заеме от руски и турски, които не са в ЕС.

Росен Димитров - Национална транспортна асоциация: Подкрепата на президентската институция също е много важна за нас, тъй като всички тези действия и мероприятия,които са включени в пакета"Мобилност"1 са абсолютен протекционизъм и целящи да закрият транспортния бранш в България.

По-рано днес на срещата между премиера и транспортния министър, Бойко Борисов е посочил, че ако пакетът "Мобилност" бъде приет без поправките, за които настоява България, страната ни ще загуби голяма част от икономическия си потенциал и вътрешния си продукт,а превозвачи ще бъдат принудени да изнесат бизнеса си на друго място, което е неприемливо за държавата.

;

В Сутрешния блок на БНТ транспортният министър Росен Желязков заяви, че държави от Централна, Западна Европа и Скандинавските страни искат да изместят българския бизнес.

Росен Желязков - министър на транспорта: Виждаме и то безспорно протекционистки интереси, които за нас са дискриминационни. Заради това ние казваме, в момента разделението не е на Изток- Запад, разделението е на централни и периферни държави.

В четвъртък представители на българските транспортни фирми ще протестират пред Европарламента в Брюксел, имат разрешение в протеста да се включат 600 души и 11 тежкотоварни автомобила.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жълт код за сняг в Западна България за 9 януари
Жълт код за сняг в Западна България за 9 януари
​Нов сблъсък между БСП и ГЕРБ за пакета Мобилност
​Нов сблъсък между БСП и ГЕРБ за пакета "Мобилност"