НОВИНИ

Правителството издигна Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН

Българското правителство издигна кандидатурата на еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в началото на редовното правителствено заседание.

Александър Марков
от Александър Марков
10:21, 28.09.2016 (обновена)
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

По думите на Борисов на предното заседание кабинетът е дал последен шанс на Ирина Бокова при гласуването за генерален секретар на 26 септември, но предвид слабите ѝ резултати кабинетът счита, че най-добрият ход е да издигне кандидатурата на Георгиева.

Борисов предупреди министрите да очакват тежка компроматна борба срещу новата кандидатура.

Външният министър Даниел Митов също коментира решението на правителството. По думите му негативната тенденция от гласуването ясно показва, че е нужна нова кандидатура. Кристалина Георгиева има шансове да бъде следващият генерален секретар на ООН, каза още Митов и допълни, че сега ще се търси подкрепа от всички страни в Югоизточна Европа.


И Борисов, и Митов благодариха на Ирина Бокова за положените усилия.



;
Бойко Борисов, министър-председател на България
Знаете това е една изключително сложна процедура. Бокова положи много усилия. Дадох пример с Желева, когато още след първия негативен резултат я оттеглих. Последен шанс й дадохме на Бокова - и е с 1 място надолу. Гответе се за тежки компроматни войни срещу нас. Ще се тиражират много лъжи, но мисля, че това решение е правилно.
Даниел Митов, министър на външните работи
Виждаме ясно каква е тенденцията, за съжаление досегашната ни номинация върви с негативната тенденция. Българското правителство трябва да даде шанс на кандидата, който има сериозни шансове да даде на Югоизточния регион нов ген. секретар на ООН. Ще търсим подкрепа от страните в региона. В случая трябва да благодарим на нашия кандидат.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Индонезия евакуира туристи след изригването на вулкан
Индонезия евакуира туристи след изригването на вулкан
Роди се първото бебе от трима родители
Роди се първото бебе от "трима родители"