Гръцкият премиер Алексис Ципрас спечели вота на доверие. Гласуването проправя пътя към ратифицирането на Преспанския договор. Снощи Македонското външно министерство е предало на Атина нота за измененията в македонската конституция, които бяха направени в съответствие със Споразумението от Преспа.

Гръцкото правителство получи подкрепата на 151 депутати в 300-членния парламент. Премиерът Алексис Ципрас поиска вот на доверие в неделя, след като министърът на отбраната Панос Каменос подаде оставка в знак на протест срещу споразумението от Преспа.

Алексис Ципрас, премиер на Гърция: С ръка на сърцето Ви призовавам да подкрепите правителството, което водеше ожесточена битка, за да спаси страната от меморандуми и програми за наблюдение.

Малкият коалиционен партньор в правителството, обаче, - партията "Независими гърци" на вече бившия министър на отбрана Панос Каменос гласува против Ципрас.

Панос Каменос, лидер на партия "Независими гърци": Бяхме принудени да гласуваме срещу правителството, което ние създадохме. Господин премиер, в името на 4-годишното ни сътрудничество, сега Ви моля Преспанското споразумение да бъде гласувано на референдум.

Лидерът на опозиционната партия "Нова демокрация" обвини Алексис Ципрас в авантюризъм.

Кириакос Мицотакис, лидер на "Нова демокрация": Изборите са единственото решение, за да може страната да продължи напред. Колкото е възможно по-скоро да има избори, за да може страната да диша.

Очаква се парламентарният сблъсък за Преспанското споразумение да започне следващата седмица. Противниците на договора със Скопие организират за неделя голям митинг на площад Синтагма в Атина.