НОВИНИ

Правителството на ГЕРБ и Обединените патриоти пое властта

Очаквано правителството беше одобрено от Народното събрание с мнозинство от депутатите от ГЕРБ, Обединените патриоти и партия Воля. 133-ма депутати подкрепиха Бойко Борисов за премиер. 100 гласуваха против. Новите управляващи очакват стабилност. Опозицията ги атакува за участието на патриотите във властта и за отклонение от предизборните обещания. Репортаж на Надежда Василева.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:05, 04.05.2017
Чете се за: 01:41 мин.
У нас

Близо 2 часа политически аргументи в подкрепа на новата власт и опозиционни атаки предшестваха избора на кабинета "Борисов 3". Лидерът на ГЕРБ заяви, че преодоляват различията си с патриотите в името на българската държава.

Бойко Борисов - министър-председател на България: ПП ГЕРБ и коалиция Обединени патриоти поема отговорността за управлението на България в следващите 4 години. Намираме се в исторически момент за света и за Европа - политическата несигурност, икономически проблеми, религиозни противоречия, нестабилността в региона, новите предизвикателства пред сигурността в света ни налагат надмогване на партийния егоизъм и посветеност на интересите на българските граждани и националните приоритети. Нашето общо разбиране е, че днес страната ни и нейните граждани се нуждаят от отговорно пред тях и бъдещето на страната ни управление. Устойчиво нарастване на доходите е приоритет на нашето управление. То може да се случи само на основата на ръст в икономиката.

Борисов припомни, че предвиждат минималната работна заплата да стане 650 лева в рамките на мандата, а средната 1500, двойно да скочат учителските заплати, а минималната пенсия да се увеличи до 200 лева тази година. Управляващите гарантират успешно българско председателство на Евросъюза, продължаване на съдебната реформа, борба с престъпността и корупцията. Образованието е стратегически приоритет на властта. От ляво заявиха, че са против новия кабинет, не само заради сериозните различия в програмите. Според БСП в споразумението за управляващата коалиция са заложени мини и нестабилност.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Това, което днес правите е сериозно отстъпление от предизборни ангажименти. Това е подмяна на народна воля и изразявам сериозни съмнения, че правителството ще може да изкара пълен мандат. Поздравяваме Обединените патриоти за израстването - България вън от ЕС и НАТО до България по пътя на евроатлантическата ориентация.
Красимир Каракачанов - председател на ВМРО: Обединените патриоти са незаобиколим фактор в българското обществен политически живот. Иначе това внимание, което ни беше отделено от г-жа Нинова, няма друго обяснение. Благодаря ви за признанието. Извадете ми един случай, когато аз съм бил против НАТО или ЕС. Ако искате всички тези неща да се случат - и пенсиите, и наборната военна служба, и една твърда политика за защита на България от нелегални мигранти, подкрепете правителството на г-н Борисов.

От ДПС също заявиха, че партньорите във властта са излъгали в предизборните обещания. Посочиха, че ГЕРБ отново са избрали коалиция, която носи нестабилност.

Мустафа Карадайъ - председател на ДПС: Да направиш вицепремиер по демографските въпроси съпредседател на националистическа формация е ярък пример за цинизъм. В цяла Европа не се допускат националисти във властта. В България ГЕРБ го прави за втори път, без да е абсолютно необходимо.

От партия Воля предупредиха, че ще наблюдават действията на всеки един министър.

Веселин Марешки - съпредседател на НС, лидер на Воля: Ние сме готови да направим компромис с имената, но никога с делата. Напротив, започваме да ги следим под лупа, още от сегашния момент. Ще дадем подкрепа на правителството на този етап, но няма да му дадем не само 100 дни толерантност, а нито един ден.

От ГЕРБ са убедени, че с подкрепата, която получи днес правителството ще може да се постигне политическа и институционална стабилност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слабо търсене на агнешко за Гергьовден в Благоевград
Слабо търсене на агнешко за Гергьовден в Благоевград
Служебното правителство предаде властта на кабинета Борисов 3
Служебното правителство предаде властта на кабинета "Борисов 3"