Нова Зеландия затяга контрола над оръжията. Принципно решение за това е взело днес правителството на страната, съобщи министър-председателят на страната Джасинда Ардърн. Разследването на причините за нападенията в Крайстчърч, при която загинаха 50 души, продължава. Началникът на новозеландската полиция Майк Буш заяви, че стрелецът е действал сам, но може да е получил подкрепа от други хора.

Както обеща, министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн съобщи за първа стъпка към промяна на закона за оръжията в страната след кървавото нападение в Крайстчърч, при което загинаха 50 души.

Джасинда Ардърн, министър-председател на Нова Зеландия: Кабинетът взе принципно решение за реформа на законите за оръжията. Повече подробности ще има след следващото заседание на правителството другия понеделник. Това означава, че до десет дни след този ужасен терористичен акт ще можем да обявим реформи, които се надявам, че ще допринесат за повече сигурност.

Собственик на оръжеен магазин разкри, че обвиненият в убийство Брентън Тарант е купил онлайн от него огнестрелни оръжия и амуниции, но не и оръжията, използвани при атаките срещу две джамии.

Дейвид Типъл, собственик на оръжеен магазин: Информирах полицията, че сме продали на предполагаемия стрелец четири автоматични огнестрелни оръжия и боеприпаси. Онлайн поръчката е в процес на проверка.

Разследването на стрелбата в Крайстчърч е най-голямото в историята на Нова Зеландия, обяви полицейски комисар Майк Буш. В него участват 250 души. Австралийската полиция също се включи в търсенето на улики, претърсвайки две жилища в щата Нов Южен Уелс, където е отраснал заподозреният.

Майк Буш, полицейски комисар: Всъщност, това е международно разследване. Тук на място с нас работят ФБР, Австралийската федерална полиция и, разбира се, наши партньорски агенции.

Междувременно, новозеландската преса съобщи, че Брентън Тарант има намерение да се защитава сам на 5 април, когато ще се изправи пред съда.

Стрелецът от Нова Зеландия ще се защитава сам в съда

Стрелецът от Нова Зеландия ще се защитава сам в съда

Брентън Тарант, който уби 50 души в две джамии в Нова Зеландия, е посещавал Гърция и Израел. Местните власти разследват точно кои места в страните е п...