НОВИНИ

Правителството на Тереза Мей направи отстъпка по проектозакона за Брекзита

Заплашено от неблагоприятен вот в Камарата на общините, британското правителство внесе промени в проектозакона за Брекзита, който представи днес за обсъждане в долната камара на парламента. Направената отстъпка даде резултат и кабинетът на премиера Тереза Мей спечели ключовото гласуване, предадоха световните агенции.

bnt avatar logo
от БТА
18:56, 20.06.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света
правителството тереза мей направи отстъпка проектозакона брекзита

Правителството разполага с крехко мнозинство от 10 места в Камарата на общините. Тереза Мей се опитва да си върне подкрепата на депутати еврофили от своята Консервативна партия, които искат парламентът да има последна дума по окончателното споразумение за Брекзита.

За да постигне това, британското правителство промени своя поправка в проектозакона за излизането на страната от ЕС, който представя за дебатиране днес в Камарата на общините, заяви министърът за Брекзита Дейвид Дейвис.

Досегашната версия на проектозакона се ограничаваше да позволи на депутатите консултативен вот по окончателното споразумение, ако такова изобщо има, без възможност да се противопоставят на резултата от преговорите. Внесената промяна обаче дава на председателя на парламента правото да реши дали парламентът може да предложи промени в споразумението, отбелязва Франс прес.

Преди да приемат променената от правителството версия за проектозакона за Брекзита, депутатите отхвърлиха с 319 срещу 303 гласа конкурентно предложение. То бе представено от няколко несъгласни с Мей депутати еврофили. Тяхното предложение предвиждаше британският парламент да има право на вето върху резултатите от преговорите за Брекзита и де факто да контролира процеса на излизане на страната от ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опозицията в Румъния внесе вот на недоверие към правителството
Опозицията в Румъния внесе вот на недоверие към правителството
Словакия отлага решението си какви нови изтребители да купи
Словакия отлага решението си какви нови изтребители да купи