Правителството номинира Лиляна Павлова за вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка и член на Управителния комитет. Ако кандидатурата ѝ бъде одобрена, Павлова ще встъпи в длъжност през октомври и ще се откаже от мястото си в Европарламента.

Управляващите са избрали бившия министър на Европредседателството и на регионалното развитие Лиляна Павлова заради качествата ѝ на финансов експерт с богат управленски опит в страната, в ръководенето на проекти и в сътрудничеството с европейските институции.

Лиляна Павлова: Днешната номинация за вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка е огромно доверие, за което благодаря на правителството, защото за първи път България ще има възможност да има вицепрезидент на ЕИБ.
Лиляна Павлова: Разбрах, че ставам евродепутат днес, след решението на Габриел

Лиляна Павлова: Разбрах, че ставам евродепутат днес, след решението на Габриел

Мария Габриел трябваше да вземе това решение - избраните за евродепутати еврокомисари трябва да направят своя избор, защото не могат да заемат и двете...

Банката със седалище в Люксембург кредитира проекти, подкрепящи целите на Евросъюза. Според приетата ротационната схема, представител на България трябва да заеме вицепрезидентския пост през есента с 3-годишен мандат - до септември 2022 г.

Лиляна Павлова: Българският вицепрезидент на ЕИБ ще има възможност да работи по проектите, свързани с финансирането на големи, малки и средни предприятия, за подкрепа на голяма транспортна инфраструктура, енергийна инфраструктура, подкрепа на бизнеса, нещо, което е изключително важно, тъй като все по-голяма част от европейското финансиране минава на принципа на финансовия инженеринг, за който партньор на ЕК е именно ЕИБ.
Европейската инвестиционна банка ще финансира малки компании със 70 млн. лв.

Европейската инвестиционна банка ще финансира малки компании със 70 млн. лв.

Нови два заема за над 70 млн. лева отпуска Европейската инвестиционна банка за финансиране на проекти на малки и средни компании у нас и за цифровизац...

Лиляна Павлова, която е седма в листата на ГЕРБ, трябваше да влезе в Европарламента след като Мария Габриел се отказа от мястото си и реши да остане еврокомисар.

Лиляна Павлова: Това е въпрос, който предстои да уточним в следващите дни, тъй като трябва да видим чисто процедурно одобрението и встъпването в длъжност от октомври как ще съвпадне с влизането в Европарламента, така че това ще го уточним.

Ако Павлова заеме поста в банката, евродепутат ще стане осмият в листата Емил Радев.