НОВИНИ

Правителството номинира Лиляна Павлова за вицепрезидент на ЕИБ

Правителството номинира Лиляна Павлова за вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка и член на Управителния комитет. Ако кандидатурата ѝ бъде одобрена, Павлова ще встъпи в длъжност през октомври и ще се откаже от мястото си в Европарламента.

Надежда Василева
от Надежда Василева
19:25, 05.06.2019
Чете се за: 00:49 мин.
У нас
правителството номинира лиляна павлова вицепрезидент еиб

Управляващите са избрали бившия министър на Европредседателството и на регионалното развитие Лиляна Павлова заради качествата ѝ на финансов експерт с богат управленски опит в страната, в ръководенето на проекти и в сътрудничеството с европейските институции.

Лиляна Павлова: Днешната номинация за вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка е огромно доверие, за което благодаря на правителството, защото за първи път България ще има възможност да има вицепрезидент на ЕИБ.
;

Банката със седалище в Люксембург кредитира проекти, подкрепящи целите на Евросъюза. Според приетата ротационната схема, представител на България трябва да заеме вицепрезидентския пост през есента с 3-годишен мандат - до септември 2022 г.

Лиляна Павлова: Българският вицепрезидент на ЕИБ ще има възможност да работи по проектите, свързани с финансирането на големи, малки и средни предприятия, за подкрепа на голяма транспортна инфраструктура, енергийна инфраструктура, подкрепа на бизнеса, нещо, което е изключително важно, тъй като все по-голяма част от европейското финансиране минава на принципа на финансовия инженеринг, за който партньор на ЕК е именно ЕИБ.
;

Лиляна Павлова, която е седма в листата на ГЕРБ, трябваше да влезе в Европарламента след като Мария Габриел се отказа от мястото си и реши да остане еврокомисар.

Лиляна Павлова: Това е въпрос, който предстои да уточним в следващите дни, тъй като трябва да видим чисто процедурно одобрението и встъпването в длъжност от октомври как ще съвпадне с влизането в Европарламента, така че това ще го уточним.

Ако Павлова заеме поста в банката, евродепутат ще стане осмият в листата Емил Радев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пакет от социални мерки предлагат от БСП
Пакет от социални мерки предлагат от БСП
Министър Петкова: АЕЦ „Белене ще увеличи енергийната сигурност в целия регион
Министър Петкова: АЕЦ „Белене" ще увеличи енергийната сигурност в целия регион