Правителството одобри допълнителни 50 мнл. лв за субсидиране на болниците, което ще направи възможно медицинските сестри да получат 950 лева стартова заплата. Увеличение ще има и за други специалисти по здравни грижи. Парите се отпускат от бюджета на здравното министерство, а това според премиера става възможно след анализ на текущото икономическо състояние на страната.

Заради добрите финансови резултати в държавата, премиерът Бойко Борисов предложи разходите по бюджета на здравното министерство да се увеличат. И обясни къде ще отидат допълнителните средства.

Бойко Борисов - министър-председател: Около 50 милиона за повишаване на заплатите на медицинските сестри.
Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Ще постигнем като цел заплатите, които са предвидени като начални заплати по КТД от 950 лева за медицинските сестри.

Премиерът обаче, поиска повече контрол.

Бойко Борисов - министър-председател: Да не стане така, като имаше сигнали в някои болници докторите да си ги дадат за ДМС-та и да не стигнат до сестрите.

Ивка Борисова е медицинска сестра във Врачанската болница от 21 години. Заплатата й е 560 лева. Сега ще получи увеличение между 60 и 80 лева. Надява,че със средствата, които одобри кабинетът, заплатата й да достигне 950 лева.

Ивка Борисова, старша сестра на отделение по нефрология и хемодиализа във МБАЛ"Христо Ботев"-Враца: Докато не го видим черно на бяло просто министерство си говори само приказки. И по-рано се говореше за увеличение на всички болници, но в крайна сметка в различните градове е различно заплащането.

Проблемът трябва да се реши с единни правила за формиране на заплатите в болниците. Очаква се те да са готови в средата на май.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Това ще означава,че ние ще имаме реалното разпределение на ресурса по отделни лечебни заведения.

Специалистите по здравни грижи искат стартовата им заплата да достигне 1120 лева.

Мая Илиева - Инициативен комитет на протестиращите медицински сестри: Не да засяга само здравните специалисти, които работят в болниците, а да засяга всички тези, които работят в детско и училищно здравеопазване, в кабинети и КДЦ. Искаме да намерят решение. Искаме най-накрая здравната система да работи както за нас, така и за пациентите.

През февруари правителството отпусна допълнителни 30 милиона лева за областните и общинските болници. Според здравния министър повечето от тях трябва да се използват за увеличение на заплатите на персонала.