НОВИНИ

Правителството отпуска по 40 лв. коледна добавка за пенсионерите

Правителството отпусна 51 милиона и 600 хиляди лева за Коледни добавки на пенсионерите с най-ниски пенсии. Над милион и 200 хиляди пенсионери ще получат бонус за празниците. Премиерът Борисов отбеляза, че средствата се дават заради доброто изпълнение на приходите в Бюджета в резултат от борбата с контрабандата и сивата икономика. Борисов коментира днес и всички актуални теми от последните дни, свързани доклада на Еврокомисията и протестите в страната. Ирина Цонева с подробностите.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:02, 14.11.2018
Чете се за: 02:10 мин.
У нас

40 лв. е допълнителната сума, която пенсионерите ще получат за Коледа. Условието обаче е пенсията или сбор от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец декември 2018 г., да е в размер до 348 лв. включително, т.е. до размера на линията на бедност за 2019 г.

Най-щедрият от началото на прехода - така премиерът Бойко Борисов определи бюджета за следващата година, а по темата за надбавките към пенсиите посочи, че само от началото на този негов мандат за пенсионерите са дадени над 200 млн. лв повече. В рамките на трите му мандата, взети заедно, сумата надхвърля половин милиард лева.

Бойко Борисов коментира днес и поредния доклад на Еврокомисията с благодарност към нейния вицепрезидент Франс Тимерманс за положителната му и обективна, по думите на премиера, оценка за реформите у нас. За първи път от шест препоръки в предишния доклад, три се затварят и една от тях е свързана именно с борбата срещу организираната престъпност у нас.

Премиерът цитира и похвалите на Тимерманс, че за за първи път в този доклад ясно се посочва, че ако България продължи по този път, процесът по Механизма за сътрудничество може да приключи преди края на мандата на настоящата Еврокомисия.

Бойко Борисов-министър-председател: Това ли искат протестите, да спре борбата,това ли е оценката която се дава, че било блато, нали все сме свикнали да казваме департамента на Щатите, Еврокомисията, ето какво казва евросоциалист номер едно, кандидатът за председател на ЕК.

Затова и Бойко Борисов заяви и убеденост, че ако холандското правителство чете внимателно доклада, страната ни може поне по въздух да бъде приета в Шенген преди края на мандата на този Европарламент.

Пред министрите от кабинета премиерът заяви още, че чете много внимателно всяка дума, казана от европартньорите ни и в тази връзка е обърнал сериозно внимание на темата за свободата на медиите ни. Затова той поиска днес широк дебат за медиите с участието и на еврокомисари и категорично възрази, че се оказва влияние върху която и да било медия у нас.

Бойко Борисов-министър-председател: Не може ние да сме обсадени седмици наред и в същото време на живи връзки да се показват средни пръстове, да се наричат членове на кабинета "мърша", "боклуци" и какво ли не, и в същото време някой да излезе и да каже, че няма свобода на медиите, нито се цензурира това и се повтаря всяка вечер в най-гледаното време.
;

Борисов коментира днес и темата за по-високите данъци върху старите автомобили както и съпротивата на кметовете срещу решението на ГЕРБ на оттегли това предложение.

Бойко Борисов-министър-председател: Аз разговарям с парламентарната група на ГЕРБ не като премиер, а като председател на своята партия, която аз съм създал. Затова завчера ги събрах относно двата дискутирани в момента казуси. Единият е за вдигане с 6 до 10 лв. данъка на старите коли. Казах им да го върнат, само че се възпротивиха кметовете. Защото те казват основната атака срещу нас по градовете е замърсеният въздух.

Борисов не се съгласи и с думите на президента Румен Радев, който отказа среща с Владислав Горанов и Менда Стоянова с мотива, че стои в края на законотворческия процес. В същото време обаче, каза Борисов, президентът приемал БСП и Корнелия Нинова, и след това коментирал предложенията им за визията на България

Бойко Борисов-министър-председател: Това е не в началото, а преди началото на какъвто и да било процес. Щом БСП кани президента на пленум и представя визията си, защо ГЕРБ да не потърси среща с държавния глава за толкова важни управленски решения, за които е нужен широк обществен консенсус.

Премиерът поиска и повече прозрачност в касовите бежеки за цените на горивата.

Бойко Борисов-министър-председател: Възложил съм на финансовия министър да направят промени в Наредба 18 и когато зареждаш на бензиностанцията, като при сметките си за ток, хората да вижда разбита цена колко е производствената цена, акциза, ДДС - как се формира цената.

Работа по реформите с още по-бързи темпове поиска в заключение премиерът от своите министри.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Автошествие в София в подкрепа на майките на деца с увреждания
Автошествие в София в подкрепа на майките на деца с увреждания
Ръст в цените на най-масовия бензин и хляба за месец октомври
Ръст в цените на най-масовия бензин и хляба за месец октомври