Правителството отпусна 100 000 лв. на Министерството на културата за разкопките на древния град Хераклея Синтика край Рупите. Държавата вече предостави 1,5 млн. лв. за разкопки и изграждане на пътища до обекта. Античният град е най-посещаваният туристически обект в Югозападна България

Миналата година правителството отпусна 100 000 лева, през май - 1,5 млн. за реставрация и за реконструкцията на пътя до Рупите.

През последните 3 дни археолозите са спрели работа заради липса на финансиране. Сега такова им беше отпуснато.

Боил Банов - министър на културата: Хераклея Синтика е вече добре познат сред обществените и научните среди като обект с висока експозиционна стойност и перспективи за социализация. Това е и единственият град на древните македони, проучващ се на територията на България, което го определя като изключителен и от научна гледна точка.
Доц. Людмил Вагалински - археолог: Успяхме благодарение на помощта на МС, на Министерството на културата и на община Петрич за кратко време да превърнем този обект в много добра туристическа дестинация за доброто на българския югозапад.

Този уникален град беше разкрит през 2002 г., но поради липса на финансиране дълги години там не се работеше. През последните 2-3 г. са разкрити две-трети от него.