НОВИНИ

Правителството отпусна 1.2 млрд лева за реакторите за АЕЦ "Белене"​ (Обзор)

България ще плати на Русия близо 1 милиард и 200 милиона лева за реакторите за АЕЦ "Белене". Правителството внесе в парламента проектозакон за предоставяне на помощ за изплащане на задълженията на НЕК. Премиерът направи публична дискусията на тази точка от дневния ред. Проектозаконът трябва да бъде одобрен от парламента. Веднага след заседанието той беше разгледан на заседание на две парламентарни комисии.

Николай Минков
от Николай Минков
18:28, 20.09.2016
Чете се за: 02:44 мин.
У нас

През юни арбитражният съд в Женева постанови България да плати 620 млн. евро за реакторите, след като руската компания "Атомстройекспорт" заведе иск. Страната ни е готова да заплати главницата, която е около 560 млн. евро, но обжалва лихвите.

В същото време те от юни досега се трупат със скорост от 1 млн. лв. на всеки 3 дни. От информацията, изнесена днес от енергийният министър пред правителството, стана ясно, че протакането може да доведе до огромни суми, непосилни за държавата, до изпадане в несъстоятелност на НЕК и дори до хипотезата "Атомсторойекспрот" да продаде реакторите.

Т.е. ние да ги платим, но да не ги получим, ако се забавим още с погасяването на борча. Още за дискусията по време на днешното правителствено заседание от репортажа на Деси Маркова.


Как реакторите били уговорени на базата на споразумение, без да има договор между НЕК и руската компания "Атомстройекспорт" - запозна кабинета енергийният министър.

Теменужка Петкова припомни, че цената на цялото оборудване е 673 милиона евро. От нея през 2008-ма година в банков превод "Атомстройекспорт" получава аванс от 84 милиона евро и това прави процесът необратим. Тя допълни, че решението на арбитражният съд, което не може да се обжалва.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Ако "Националната електрическа компания" не издължи това задължение, което Международният търговски арбитраж е отсъдил, тогава ще са налице много негативни последици не само за "Националната електрическа компания", но и за цялата енергийна система на страната.

Рисковете, които енергийният министър очертава, са обявяване в несъстоятелност на НЕК, което би означавало оставане без енергийна система, както и трупане на огромни лихви по сумата, възлизащи на 324 хиляди лева на ден. А премиерът припомни всичко, за което е трябвало да плаща неговото правителство и в предишния и в сегашния му мандат, договорено от други политически управления. И най-вече, че само за няколко месеца на кабинета се налага да плати над два милиарда за Американските централи и за "Белене".

Бойко Борисов - министър-председател: Други правителства са се надпреварвали да сключват договори, за които нямат пари. Никога не трябва да се допускат повече такива хора да правят такива проекти, защото плащанията са страховити след това. Със страх наблюдавам тръбите от "Южен поток", които стоят по нашите пристанища, с голям страх ги наблюдавам. С една дума - тези, които не спират да говорят в парламента, че сме най-бедните, все пак най-бедните сме събрали два милиарда и петстотин милиона да разплатим в посока Москва и Вашингтон тази година само.

Според Борисов с тези плащания реакторите в "Белене" ще станат фактически наши и това щяло да позволи да се разпореждаме с тях. И той, и финансовият министър настояват НЕК после да управлява тези активи, така че парите да се върнат.

Владислав Горанов -министър на финансите: Няма поводи много днес финансовият министър да се усмихва, ще очакваме в следващите месеци от колегите да предприемат съответните действия, така че голяма част от тази сума да се върне там, откъдето, след одобрение на Народното събрание, ще бъде предоставена.

Спешността на плащането наложи проектозаконът с решението да се платят милиард и 200 милиона на Русия да бъде разгледан още днес в бюджетната и енергийната комисия в парламента.


Има два източника за отпускането на тези средства, обясни по време на съвместното заседание на парламентарните комисии по бюджет и по енергетика зам.-финансовият министър Мариела Петкова.

Първият е от буферите, осигурени след стрестестове на банковия сектор през лятото. Те възлизат на над 2 млрд. лв. и вторият е от предсрочното погасяване на държавния кредит, който бе отпуснат на Фонда за гарантиране на влоговете. Поради тази причина не се налагат и бюджетни корекции, увери зам.-министър Петкова.

Маринела Петкова - зам.-министър на финансите: От гледна точка на задлъжнялостта на държавата във връзка с използване и погасяване на задължението към "Атомстройекспорт" не се очаква задлъжняване и не се очаква промяна в нетния дълг на държавата както през 2016-та, така и през 2017-та година.

По отношение на бюджета ефектът също ще бъде неутрален, тъй като това са възмездни средства, които макар и безлихвени, се очаква да бъдат възстановени в бъдеще, както каза и г-жа Петкова, срещу изплащането на това задължението се получава право на собственост върху налични активи, които също се очаква да неутрализират, така да се каже, бюджетната позиция".

Депутатите от всички партии единодушно подкрепиха законопоректа, но политическият дебат кой е виновен все пак се състоя. БСП обвини управляващите, че с отказа да сторят "Белене" се налага сега да плащаме и поискаха падане на мораториума за строежа на втората ядрена централа. Същото поискаха от АБВ, а Атака обвиниха ГЕРБ, че през 2012 са спрели строежа под натиск на Вашингтон.

ОТ ГЕРБ отговориха на левицата, че ако са искали "Белене", да са го построили по време на техните два мандата. Патриотите пък призоваха чисто финансовият казус да не се превръща в политически дебат. И накрая един нюанс. Тъй като става въпрос за държавна помощ, ще трябва и разрешение на Брюксел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Принц Уилям в ролята на пилот на въздушна линейка
Принц Уилям в ролята на пилот на въздушна линейка
Протест в центъра на Пловдив заради принудителното извеждане на кучета и котки
Протест в центъра на Пловдив заради принудителното извеждане на кучета и котки