НОВИНИ

Правителството отпусна 1,4 млрд. лева за строителството на АМ "Хемус"

Кабинетът отпусна милиард и 400 милиона лв. за строителството на магистрала "Хемус", 113 млн. лв. за отбрана и 7 млн. лв. за култура. Средствата за отбрана са предназначени за ремонт на изтребители, бойни хеликоптери, за нуждите на администрацията на военното министерство и за възстановяване на сградния фонд на Военно- медицинската академия.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:13, 12.12.2018
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

Близо милиард и 400 млн. лева за автомагистрала "Хемус" ще бъдат разплатени от централния бюджет за тази година. С тях ще се осигури строежът на малко над 134 км между Боаза до връзката с пътя между Русе и Велико Търново.

Бойко Борисов - министър-председател: Знаете, че преди години "Хемус", не знам поради какви причини, но по времето на друго управление, беше извадена от възможността за финансиране по европейски програми. Ние искаме да направим този процес необратим. Затова с днешното решение заделяме парите, за да можете кат си отидете да кажете на хората - това, което сме поели като ангажимент, не само на юг - "Струма", "Марица", "Тракия", а и "Хемус" да е необратим. И после да няма някой да каже, че няма пари. Изпълняваме си днеска ангажимента, а парите сме ги събрали от борбата с контрабандата.
Петя Аврамова - министър на регионалното развитие и благоустройството: Цялостното изграждане на автомагистрала "Хемус" е един от основните приоритети на МС и дава шанс за цялостно развитие на Северна България.

Общата дължина на магистрала "Хемус" от София до Варна е около 420 км. До момента има изградени 170 км и се строят още близо 26 км между Ябланица и от Буховци до Белокопитово. След завършването на аутобана ще се съкрати времето за пътуване между столицата и третия по големина български град. Автомагистралата ще осигурява и връзка с пристанище Варна, което е ключово за търговията с Русия, Украйна и Турция. Кметове от Северна България благодариха днес за отпуснатите средства.

Други 113 милиона бяха гласувани днес от кабинета за ремонти и поддръжка в системата на отбраната.

Красимир Каракачанов - вицепремиер и министър на отбраната: Заедно с гласуваните преди две заседания още 134 млн. 250 хил. правят една сума от 248 млн., които са отделени целево за армията: за възстановяване на летателната годност на самолетите Миг-29, Су-25, Кугърите".
ген. Андрей Боцев - началник на отбраната: Предвиждаме модернизация на БМП-1 и на танк - Т-72, за което има сключени договори. Не малко средства ще бъдат вложени и за допълнително надграждане на комуникационно -информационната система. Също така и подобряване битовите условия на войниците.
ген. майор Цанко Стойков - командир на ВВС: Мога само да бъда благодарен на това, което беше отпуснато от държавното ръководство за осигуряване на летателната годност на почти всички самолети и вертолети на въоръжение в България. Това дава възможност до края на годината да бъдат сключени договори за тяхната логистична поддръжка.

Отпуснати са и 10 милиона лева на Военномедицинската академия в София. С тях ще бъдат ремонтирани 4 клиники, обновени всички операционни зали и ще се купят рентгенови апарати, обяви шефът на болницата ген. Мутафчийски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руският посланик: България остава в плановете на Русия за „Турски поток“
Руският посланик: България остава в плановете на Русия за „Турски поток“
Какво включват извънредните мерки за сигурност след стрелбата в Страсбург?
Какво включват извънредните мерки за сигурност след стрелбата в Страсбург?