НОВИНИ

Правителството отпусна 20 млн. лв за общински пътища и мотриси за метрото

За усилена работа по големите инфраструктурни строежи в страната призова премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание.С решение на кабинета бяха отпуснати 21 млн. лв. за изграждане на общински пътища и за закупуване на нови метровлакове.

Николай Минков
от Николай Минков
16:04, 29.05.2019 (обновена)
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Отхвърлянето на президентското вето, спъващо отчуждаването на имоти при инфраструктурни проекти, предизвика премиера да даде зелена светлина на замразените пътни строежи.

Бойко Борисов, министър-председател: Така че, почвате да строите по най-бързия начин. От кв. "Младост" до АМ "Тракия" - тази страховита тапа трябва да се развързва незабавно. Както сме говорили - Околовръстното на Пловдив, Пазарджик, АМ "Хемус", Монтана, Видин, Ботевград, Мездра, имате пълен картбланш сега тези да тръгнат веднага. Те са жизненоважни за региона.

Премиерът обяви още, че се отпускат 15 млн. на Столичната община за доставка и модернизация на метровлаковете.

Други четири милиона отпуска правителството на община Габрово за ремонтиране на нарушената пътна инфраструктура при изграждането на обхода на Габрово.

Премиерът сподели личните си впечатления от състоянието на пътните строежи в общината.

Бойко Борисов, министър-председател: Видяхте онзи ден, тунели, естакади, мостове - огромни строежи, но тази тежка техника минава през селата и чупи пътищата, а хората не са длъжни да търпят несгоди. Затова отпускаме тези пари да се отремонтира всичко, което е развалено в следствие на големите строежи там.
;

Кабинетът отпусна пари и на община Петрич.

Бойко Борисов, министър-председател: И община Петрич, 1 милион и 400 хиляди за реконструкция и рехабилитация на съществуващо трасе между Рупите и може би едни от най-големите археологични разкопки - Хераклей Сантика.

Кметът на Петрич обясни, че с отпуснатите средства ще се асфалтира пътя до античния град, който се простира на 10 кв. км.

Димитър Брючков, кмет на община Петрич: Ще продължим с разкопки, ще продължим с облагородяването на инфраструктурата, защото съм сигурен, че един такъв път и изграждането му е добавена стойност за икономическото и културното развитие, а и имиджовото развитие на България и на района.

Половин милион задели правителството и за доизграждане на храма "Св. Прокопий Варненски" в морската столица.

Митрополит Йоан: За нас тези средства са много важни, тъй като ще спомогнат за финализиране на този грандиозен градеж, а в духовно отношение - една нова врата небесна, един нов дом за молитва.
Иван Портних, кмет на Община Варна: Вярвам, че това добро взаимодействие между правителство и местна власт всъщност носи наистина добри резултати за хората, което е и видно.

Премиерът е разпоредил на регионалния министър Петя Аврамова и на вътрешния Младен Маринов спешни проверки на загражденията по магистралите, а скъсаните и открадната телени огради да бъдат незабавно подменени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ обвини Иран за повредените танкери в Оманския залив
САЩ обвини Иран за повредените танкери в Оманския залив
Ирак връща деца на джихадисти в родните им страни
Ирак връща деца на джихадисти в родните им страни