НОВИНИ

Правителството подготвя мерки срещу агресията над медици

Софийският районен съд остави в ареста за постоянно, мъжът, който преби жестоко акушерка в столичната болница Шейново. В съдебната зала Владимир Стоянов, заяви,че е невинен и поиска да излезе на свобода. Съдът обаче прецени, че престъплението е с висока степен на обществена опасност и му наложи най-тежката мярка за неотлонение "Задържане под стража". Междувременно лекарите от Шейново излязоха на символичен протест, а здравният министър съобщи, че правителството подготвя мерки срещу агресията над медици.

bnt avatar logo
от Альоша Шаламанов
18:20, 04.07.2017
Чете се за: 01:30 мин.
По света

Владимир Стоянов скри лицето си с найлонова торбичка. В съдебната зала заяви, че е обвинен несправедливо и поиска да се прибере при новороденото си дете. Настоя да се прегледат записите от камерите и заяви, че обвинението не разполага с доказателства.

Виолета Желева , прокурор: Налице са достатъчно доказателства и именно по тази причина той е привлечен като обвиняем. Това са свидетелските показания на пострадалата, която заявява в този свой повторен разпит, че лицето Владимир Стоянов ѝ е нанесъл удар в следствие, на което тя е паднала.

Камери на мястото на инцидента няма, но са изискани записите от местата с видеонаблюдение. Разпитани са и други свидетели, назначена е и повторна медицинска експертиза на доктор Гагова. Днес лекарите от "Шейново" сложиха протестни лентички на престилките, си за да покажат, че не могат да подминат безгласно предния случай на насилие.

- Искаме тези лица, които се разхождат свободно по улиците сред нас, които се чувстват безнаказани да бъдат прибрани, където са си им местата.

д-р Румен Велев - директор на 2-та САГБАЛ "Шейново": Оттук насетне всеки, от който зависи нещо -институции, неправителствени организации, пациенти, лекари. Всеки трябва да промени нещо, за да може тази агресия да престане. "

На протест срещу насилието излязоха и над 100 лекари и медицински сестри от Русе. Те поискаха ефективни присъди за всеки, който нападне лекар и поискаха подкрепа от обществото и държавата.

;
д-р Теодора Константинова, акушер-гинеколог, ДКЦ-2, , гр. Русе: Преди години бяха нападнали наша колежка в АГ-комплекса, в момента има абсолютно арогантно и безобразно отношение към лекари, сестри и акушерки, това трябва да спре.
д-р Цветан Райчинов - управител на ДКЦ-1 , гр. Русе: Ние внимателно ще следим как ще тече разследването, делото, каква присъда ще получи този човек и всички, които решат, че е добре да го следват, и, естествено, ако това продължава, нашият протест също няма да спре.

Правителството готви мерки срещу агресията над медици, стана ясно след среща на здравния министър с лекарите от Шейново. Министър Петров е предал на лекарите и послание от премиера Бойко Борисов.

проф. Николай Петров - министър на здравеопазването : "Цялата държавна машина ще застане и този случай няма да го остави така, както и не само този.

- Как ще застане цялата държавна машина?

- Със всички законодателни инициативи и със всички реални действия по конкретно този случай.

;

В Шейново вероятно охраната ще се засили, а като мярка срещу агресията над лекари от спешна помощ в линейките ще се монтират паник бутони.

проф. Николай Петров - министър на здравеопазването : "Ще разчитаме на много бърза реакция от охранителни фирми, за да можем да профилактираме и инцидентите, които се случват на терен.

Допълнителни мерки за сигурност ще има и в приемните спешни отделения, допълни министър Петров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се Габриел да вземе участие още в следващото седмично заседание на ЕК
Очаква се Габриел да вземе участие още в следващото седмично заседание на ЕК
Остра нужда от питейна вода в селата по Рилското корито
Остра нужда от питейна вода в селата по Рилското корито