Правителството поиска мандат от Народното събрание да започне преговори със Съединените щати за купуване на 8 самолета F-16. Решението стъпва на военната и политическа експертиза на две комисии, които в края на декември оцениха тази оферта като най-добрата. Тепърва обаче ще се уточнява както цената, така и начинът на плащане на самолетите, обясни министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

След 10 години работа, изготвяне на проекти, проучване на оферти и гласувания - най-после проектът за нов изтребител като че ли е на финалната права. Затова и ген.-майор Цанко Стойков определи момента като „исторически“.

Цената и начинът на плащане не са ясни, защото американската оферта надвишава парите, които можем да платим, и защото настоява за еднократно плащане, докато ние държим да се вместим в цената и да изплатим самолетите на разсрочено.

Експертните комисии, които работиха месеци, решиха, че американските F-16 са най-добрите, защото САЩ предлагат цялостен пакет: самолет с оборудване и въоръжение, логистика и обучение за пилотите, докато Швеция с Грипен и Италия с „Юрофайтър Тайфун“ предлагат базисно оборудване, а въоръжението - като предмет на допълнителни контракти с трети страни.

Публично представяне на офертата за F-16

Публично представяне на офертата за F-16

Нито една от офертите за нов изтребител не е напълно ясна, каза заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов. Затова до средата на следващата сед...

Освен че иска мандат за преговори със САЩ, кабинетът иска и още нещо: да получи правото да излезе извън предварително гласуваните от НС през юни тази година параметри. Надеждите са, че САЩ „удовлетвори бюджетните и оперативни нужди на България“.

Без да даваме оценка нито на „Грипен“, нито на „Юрофайтър“, нека кажем, че F-16 блок 70 „Вайпър“, които произвежда „Локхийд Мартин“, е самолет четвърто поколение с уникален радар от пето поколение АЕСА, който може да следи десетки цели едновременно, и почти идентичен с ползвания от изтребителите последна дума на техниката: F-22 и F-35.

Според оценките на експертите, F-16 е един от най-добрите, доказал се в бой, съвременен лек изтребител.
Според оценките на експертите, F-16 е един от най-добрите, доказал се в бой, съвременен лек изтребител. © БНТ

Самолетът има дисплей с различен режим на наблюдение, който осигурява постоянна информационна осигуреност на пилотите, а конструкцията и авиониката на самия изтребител осигуряват 50% по-дълъг живот в сравнение с предходните бази на F-16.

Самолетът вече е поръчан от Бахрейн, Словакия, Гърция модернизира своите. Иначе общо над 4500 самолета F-16 са произведени и продадени в 28 държави, F-16 е участвал в 400 000 бойни мисии, най-известните от които Пустинна буря, Ирак, Афганистан, в Югославия и къде ли не още.

Словакия купува американски изтребители "F-16" вместо шведските "Грипен"

Словакия купува американски изтребители "F-16" вместо шведските "Грипен"

Правителството на Словакия одобри предложението на министерството на отбраната за закупуването на изтребители "F-16" от САЩ. Четиринайсетте машини тря...

Две неща иска правителството от Народното събрание: да започне преговори със САЩ и да излезе от предварително гласуваните параметри от 1,8 млрд. лв., обясни военният министър Красимир Каракачанов.

Причината е, че офертата на САЩ е по-скъпа и срокът за доставка е по-дълъг.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: Какви ще бъдат параметрите на отклонение по отношение на цената - не може да ви отговорим, тъй като от предложената цена от САЩ ние сме водили разговори тя да бъде коригирана, вчера виждате изявлението на Белия дом, в което се казва, че тя ще бъде сведена до финансовите рамки, които българското правителство предлага.
Белият дом приветства плановете за модернизация на въоръжените ни сили

Белият дом приветства плановете за модернизация на въоръжените ни сили

Администрацията на президента Тръмп приветства плановете за модернизация на въоръжените сили на България и очаква нейния предстоящ избор на нов многоц...

Именно към приемлива цена и по-бърза доставка ще се стреми в евентуални бъдещи преговори България. Отклонението, което правителството иска, е от финансовата рамка, а не от закона, разтълкува искането военният министър.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: Отклонението е във взетото решение за определени рамки, а не отклонение от закона. Отклонение от закона би имало, ако ние бяхме пристъпили директно към тези преговори, без да искаме санкцията на НС.
Каракачанов очаква по-ниска от предварително уговорената цена за F-16

Каракачанов очаква по-ниска от предварително уговорената цена за F-16

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов отговори на думите на президента Радев, че конкурсът за закупуване на военни самолети е опорочен. Решение...

Макар че военните не са имали пълна информация при оценката на офертите на Швеция, САЩ и Италия поради секретния ѝ характер, останаха доволни от решението на правителството.

ген. Андрей Боцев, началник на отбраната: Благодаря, че продължава процесът за придобиване на нов изтребител, който е крайно необходим за нашите ВВС, и се надявам в най-скоро време да се сключи този договор при най-изгодните условия за държавата.
Константин Попов: В момента МиГ-29 са необходими за българските ВВС

Константин Попов: В момента МиГ-29 са необходими за българските ВВС

Бъдещето на българските ВВС не е МиГ-29, но в момента не можем без тях. Това заяви в студиото на Сутрешния блок на БНТ председателят на комисията по о...

С нови самолети българските Военно-въздушни сили ще изпълняват успешно своите мисии по охрана на българския въздушен суверенитет.

ген.-майор Цанко Стойков, командир на ВВС: Самолетите са нови, модерни, с най-новото оборудване и въоръжение, така че ще можем да изпълним задачите, които оттук нататък се поставят за изпълнение на ВВС.

България иска доставка на 8 самолета 24 месеца след подписване на договора, но този срок най-вероятно също може да бъде предоговорен.

Президентът Радев: Конкурсът за закупуване на военни самолети е опорочен

Президентът Радев: Конкурсът за закупуване на военни самолети е опорочен

Президентът Румен Радев коментира намерението на кабинета да започне преговори за закупуване на бойни самолети тип F-16, което се очаква да стартира т...

Оттук нататък тази или другата седмица решението на МС трябва да влезе за гласуване в НС. Ако Парламентът даде зелена светлина за преговори, следват разговори и евентуално до 6 месеца може би подписване на договор. Но не преди окончателна ратификация отново от Парламента.