НОВИНИ

Правителството предлага рестарт на проекта АЕЦ "Белене"

Правителството предлага проектът за втора атомна централа в Белене да бъде рестартиран, обявиха вицепремиерът Томислав Дончев и енергийният министър Теменужка Петкова. След направен анализ на всички възможни варианти, кабинетът реши да се търси стратегически инвеститор, който да изгради централата съвместно с българската държава. Прогнозната стойност е 20 милиарда лева.

Александър Марков
от Александър Марков
12:53, 16.05.2018
Чете се за: 00:29 мин.
У нас
Томислав Дончев, вицепремиер по евопейските фондове и икономическата политика: Нали знаете кога се прави рестарт - когато ОС е натрупала грешки и не работи. Понякога при рестарта системата започва да работи по-добре. Абсолютно нелепо е това решение да бъде вкарано в координатна система на някакви геополитически емоции - изток, запад, т.н. Ние имаме български реактори, които са българска собственост и сме длъжни да намерим най-доброто решение, което не само би ни позволило да компенсираме направените разходи, но да търсим и бъдещи ползи.
Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Предложението, което ще внесем в НС, е свързано с възможността да се възобновят дейностите са реализация на проекта на пазарен принцип чрез избор на стратегически инвеститор без предоставяне на държавна гаранция и без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на ел. енергия, като правният способ ще бъде чрез отделяне на активите и пасивите на НЕК в отделно дружество.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ1 ще предава на живо кралската сватба на годината
БНТ1 ще предава на живо кралската сватба на годината
Остава бедственото положение в община Бяла Слатина
Остава бедственото положение в община Бяла Слатина