НОВИНИ

Мария Габриел е българската номинация за еврокомисар

Правителството предложи евродепутатът и заместник-председател на групата на ЕНП Мария Габриел за еврокомисар. Тя беше официално представена от министъра на външните работи Екатерина Захариева. Ресорът, който ще бъде възложен на България най-вероятно ще бъде "Дигитализация".

Александър Марков
от Александър Марков
11:11, 10.05.2017 (обновена)
Чете се за: 01:31 мин.
У нас
Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи

"Г-жа Габриел е европейски депутат от 2009-та година. Преди това е била преподавател в Академията за политически науки в Бордо. Владее 2 езика. Г-жа Габриел е била член в ЕП на някои от най-важните комисии, в които изключително много е помагала и на България. Ще спомена Комисията по вътрешен ред, правосъдие и сигурност, Комисията по външна политика. Много важно нещо е, че през цялото време докато тя е в ЕП, всяка седмица е в България."
Мария Габриел
"Най-напред искам да изразя своята благодарност за номинацията на българското правителство, българския министър-председател Бойко Борисов. За мен тази номинация е израз на доверие и междувременно отговорност. Доверие - в натрупания от мен досега опит чрез външнополитическата и парламентарната дейност. И отговорност да приложа този опит в полза на България. Отговорност България силно да отстоява своя интерес в рамките на общоевропейския. Така че всички заедно да продължим да допринасяме за този единен, толкова важен за нас ЕС."

Процедурата по кандидатурата на Мария Габриел предстои да бъде задвижена през следващата седмица. Най-вероятно във вторник тя ще има интервю с Жан-Клод Юнкер , след което той ще трябва да уведоми ЕП с писмо за нейната кандидатура и за ресора, който смята да й предложи. На финала ще има гласуване.

Това е изключително важно решение, което правителството взима, след като близо четири месеца България няма еврокомисар. На 2 януари 2017 бившият ни еврокомисар Кристалина Георгиева с ресор "Бюджет и финанси" подаде оставка и се завърна като главен изпълнителен директор в Световната банка. Малко след това оставка подаде и второто правителство на Бойко Борисов и така номинацията на нов еврокомисар беше отложена.


;

На първото си заседание кабинетът "Борисов - 3" взе едно дълго чакано решение. Мария Габриел е номинацията на България за следващия еврокомисар. Самата Мария Габриел е добре позната в европейските институции и евродепутат от 2009 г. от ГЕРБ, зам- председател на групата на Eвропейската народна партия в парламента.

Нейната номинация беше очаквана. Информация за нейната кандидатура се завъртя през последните няколко дни, но днес беше потвърдена.

Номинацията и беше представена от външния министър Екатерина Захариева, като по думите ѝ България издига една силна кандидатура и още по-важно изпълнява изискването нашия еврокомисар да бъде жена, за да се запази баланса между половете в ЕК. Все още не е потвърдено какъв ще бъде ресорът на нашия еврокомисар. Информацията, че ще бъде "Дигитализация" не е потвърдено.

Захариева и Габриел отказаха да дадат повече информация в тази насока, тъй като по думите им - работа на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер ще бъде да определи ресора на бъдещия български еврокомисар.

Ето какво казаха Захариева и Габриел при представянето на номинацията:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МС отпуска 2 млн. лв. за водоснабдяването в Хасково
МС отпуска 2 млн. лв. за водоснабдяването в Хасково
Автобус без шофьор ще вози виенчани
Автобус без шофьор ще вози виенчани