Правителството работи по създаването на обособен антитерористичен център, в който ще бъде съсредоточена работата на службите. Това съобщи днес премиерът Бойко Борисов, който присъства на връчването на нови автомобили за полицията. Борисов коментира и случая с 16-годишния младеж от Пловдив, радикализиран от „Ислямска държава“. Според премиера не е имало как властите да не съобщят за случая , но това не е довело до изтичане на информация.

Подготовката по изграждането на нов антитерористичен център е започнала, заяви днес премиера Бойко Борисов, след като връчи ключовете на над 200 нови автомобила за полицията на стойност 9 млн. лв., предназначени за районите от вътрешността на страната. Борисов уточни, че такъв център има и в момента, но идеята е да се направи реорганизация и експертите да бъдат концентрирани на едно място. Отделени са средства, избрано е и мястото, но структурата няма да бъде публична.

Бойко Борисов, министър-председател: Случаят в Пловдив ни даде основания, за да можем да заключим информацията в максимално кратък брой хора, както се казва поименно. В подобни времена просто много малко хора трябва да работят по случаите. Много тихичко ще го направим.

По случая със 16-годишния радикализиран младеж от Пловдив, премиерът отрече прокуратурата и МВР да имат вина за изтичане на информация, която да е навредила на задържания ученик и семейството му. Самоличността им беше разкрита от сайт, който публикува техни снимки.

Бойко Борисов, министър-председател: Всеки може да се сдобие с тази информация като се разходи из Пловдив. За един, два часа един добър журналист ще стигне до хората. Въпросът е изкушението да го напишеш, изкушението да се направиш на велик в случая ни носи щета. Няма как да не оповестим случая, тьй като той влиза в съда.
Агенцията за детето ще провери изтичането на името на ученика от Пловдив

Агенцията за детето ще провери изтичането на името на ученика от Пловдив

Агенцията за закрила на детето се самосезира по случая, при който една информационна агенция изнесе в публичното пространство личните данни на пловдив...

Премиерът уточни, че двамата с вътрешния министър Младен Маринов дори не са искали да знаят името на задържания ученик, а от МВР са публикували единствено кадри на намерените самоделни бомби.

Бойко Борисов, министър-председател: Бомбите са страховити. Аз помолих колегите от СОБТ, на които вярвам и съм служил с тях... и му казах на Младен „закарай тези и тези хора да ги видят ние с теб да знам това е ли е, което ни се казва“. Казаха: „това са чудовищни мръсни бомби, които взривяват и убиват много хора и са няколко пъти по-силни от тези в Сарафово."

Силовият министър Младен Маринов заяви, че ще бъде направена проверка дали е имало теч на информация.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Ние трябва да намерим баланса между необходимост от информираност на обществото и необходимост от тишина по конкретни въпроси, за да не разколебаваме тези, които искат да подават информация.
16-годишен подготвял атентат в Пловдив

16-годишен подготвял атентат в Пловдив

Терористичен атентат е предотвратен в Пловдив. За подготовката е повдигнато обвинение на 16-годишно момче от града, съобщи заместник- главният прокуро...

Темата беше коментирана и от министъра на образованието Красимир Вълчев, който призова за повече бдителност.

Красимир Вълчев, министър на образованието: Може би е необходимо на всички допълнителни познания допълнителни обучения за това как да разпознаваме такива случаи.

Очаква се скоро да бъдат обявени резултатите от проверката на МВР.