Това обяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който посрещна 36-ия ни контингент от Афганистан. България ще настоява пред САЩ за намаляване на цената за изтребителите. Според Каракачанов преговорите с американската компания трябва да водят четирима министри - на отбраната, финансите, икономиката и външните работи.

При закупуването на новите изтребители трябва да се търси национален консенсус и да се направи най-добрият избор по отношение на бойната авиация, категоричен беше Каракачанов.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Лично аз смятам, че цената трябва да бъде намалена и в хода на преговорите много от нещата, на които конкретно Съединените щати не са отговорили на конкретните въпроси с аргумента, че това е класифицирана информация, да получим ясни отговори. Ако тези условия не ни устройват, имаме право да минем на преговори със следващата държава.
Докладът за избор на нов изтребител за ВВС препоръчва преговори със САЩ за F-16

Докладът за избор на нов изтребител за ВВС препоръчва преговори със САЩ за F-16

Работната група за избор на нови изтребители на армията предлага да купим нови F-16 от САЩ. Проекторешението е внесено днес в Министерския съвет. Ще т...

Военният министър посрещна 36-ия ни контингент от Афганистан
Военният министър посрещна 36-ия ни контингент от Афганистан © БТА

Попитан за участието на България в мисиите на НАТО в Афганистан, Каракачанов заяви, че няма нужда България да увеличава своето присъствие там.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Ако политиката на Съединените щати, като съюзник в НАТО, е да изтегли своя контингент, лично аз не смятам, че България има повече работа там. И ако някои от държавите възнамеряват да изтеглят своите контингенти от Афганистан, мисля, че и ние трябва да преразгледаме нашата позиция.

Според Каракачанов за първи път от въвеждането на кадровата военна служба миналата година броят на постъпилите са повече от напусналите. Ако тази тенденция бъде запазена, подчерта министърът в рамките на следващите 5-6 години недокомплектът в Българската армия ще може да бъде преодолян. За година и половина възнагражденията в армията са нараснали с 20%, припомни Каракачанов и добави, че ново увеличение на заплатите на военнослужещите се очаква през 2020 година.

В Плевен посрещнаха 36-ия български контингент от Афганистан

В Плевен посрещнаха 36-ия български контингент от Афганистан

36-ият български контингент в Афганистан бе посрещнат тържествено в Плевен днес. 158 военнослужещи участваха в мисията на НАТО "Решителна подкрепа" в...