НОВИНИ

Правителството реши да прекрати договора с една от американските централи

Дългосрочният договор изтича през 2024 година. По данни на правителството обаче има индикации, че инвестицията в дружеството вече е изплатена. Американската компания съди Националната електрическа компания.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
14:47, 11.09.2019
Чете се за: 00:41 мин.
У нас
правителството реши прекрати договора една американските централи

Правителството започва преговори за прекратяване на един от дългосрочните договори за изкупуване на ток от американската централа "КонтурГлобал Марица изток 3", съобщиха от правителствената пресслужба. Решението е взето на заседание на кабинета днес. Според него се упълномощават вицепремиерът Томислав Дончев, финансовият министър Владислав Горанов и енергийният министър Теменужка Петкова да преговарят от името на държавата.

Освен това правителството реши Националната електрическа компания да спре да купува ток от американското дружество след като бъде прекратен договора.

Договорът с американската централа беше подписан през 2001 г. и изтича през 2024 г. По данни на управляващите има индикации, че инвестицията на дружеството вече е изплатена. От "По света и у нас" потърсихме за коментар компанията, но оттам все още не дават информация дали ще съдят България за обезщетение заради предсрочното с четири години прекратяване на договора, както и дали дружеството ще продължи да работи.

До този момент "КонтурГлобал Марица изток 3" е завела дело срещу държавната Национална електрическа компания за 10 млн. евро. По данни на компанията вложените средства в реновирането на бившия държавен "ТЕЦ Марица изток 3" възлизат на 1,5 млрд. лева. Интересна подробност е, че американската компания "КонтурГлобал" притежава 73% от ТЕЦ-а, останалите 27 на сто са собственост на НЕК.

Очаквайте подробности

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българка и петима сирийци отиват на съд за финансиране на тероризъм
Българка и петима сирийци отиват на съд за финансиране на тероризъм
Борисов: Осигурихме напълно финансирането на интерконектора България-Гърция
Борисов: Осигурихме напълно финансирането на интерконектора България-Гърция