Ситуацията в Сливен беше коментирана днес на правителственото заседание. Премиерът Бойко Борисов изрази възмущението си от лъжливите твърдения за отнемане на деца от държавата. Пред БНТ министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че не вярва да има замесен служител на ведомството в създаването на паника в Сливенско, както по-рано беше съобщено. Ако обаче бъде установен такъв - той ще бъде уволнен.

След края на заседанието стана ясно, че министърът на отбраната Красимир Каракачанов е разпоредил проверка на служител във ведомството за евентуално участие в създадената паника с отнемането на деца в Сливенско и ще вземе необходимите мерки, ако се окаже вярно.

Премиерът Бойко Борисов е категоричен, че не може да се протестира срещу стратегия, която я няма или пък да се говори, че такава въобще съществува. Възмутен е от разпространяваните лъжи.

Бойко Борисов, министър-председател: Аз не знам чие съзнание това го роди и как може по този начин да се говори. Как може да се тиражира лъжа, че норвежците са дали пари, за да им изнасяме деца. И аз до днес, когато не ми показаха какво се говори и се пише, не мога да допусна, че има човек да се върже на подобна лъжа. Държавата щяла да им вземе децата и да ги натовари на влак и да ги изнася. Това как може да им мине през акъла. Това - моля ви.

По думите на вицепремиера Томислав Дончев случващото се в последно време е безпрецедентно и става въпрос за добре режисирана кампания. Той потвърди, че вече е разговарял с министъра на отбраната Красимир Каракачанов във връзка с информация, че служител от пресцентъра на министерството е свързан с напрежението в Сливен.

Томислав Дончев, вицепремиер: Той пое ангажимент да провери и да вземе мерки. Ако смея да допълня, не е единственият човек на публична служба, ако мога така да се изразя който има отношение към темата. Има и други, което за мен е абсолютно недопустимо.
Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: Проверих във "Фейсбук" и на едно място се споменава като предположение името на шефа на пресцентъра на МО. Днес го извиках, водихме близо 1 час разговор и той ме увери, че той не участва и не е участвал в подобно действие или провокация. Още повече той миналата седмица беше цялата седмица командировка в чужбина. Ако обаче се окаже, че това което ми е казал не е вярно, ще има необходимата санкция. Но ми се ще това, което той ми е казал, да отговаря на истината. Ако някой се окаже че прави саботаж и това е служител на моето ведомство, той ще бъде уволнен.

Министърът на образованието Красимир Вълчев също определи ситуацията като организирана дезинформационна кампания, насочена конкретно към ромските общности.

Красимир Вълчев - министър на образованието: Днес имаме нормализиране на обстановката, можем да кажем, че почти всички или по-голямата част от децата са се върнали на училище. Същото е и в детската градина в "Надежда", другите населени места и училища нямаме тази масовост.

По думите на министър Вълчев проблемът на българското общество, на българските деца и на българските родители не е, че децата ще бъдат отнети, а че не посещават училище.