Правителството ще отпусне 2 милиона и 700 хиляди лева за пречиствателната станция на Перник.Това сана ясно след среща на кмета на града с премиера и финансовия министър. Междувременно главният прокурор се самосезира заради водната криза .

Спешно да се отпуснат пари, за да не пият жълта вода перничани - това реши премиерът на срещата с кмета на Перник.

Станислав Владимиров, кмет на Перник: Първо ще се ремонтират утаителите , за да може ако се влезе в по-ниската част на язовир Студена, така наречения мъртъв обем, да не се нарушава качеството на водоподаване.

Премиерът е поел ангажимент и за допълнителни екипи , които да остраняват авариите с цел намаляване загубите на вода.На срещата с главния прокурор и заместника му кметът е бил информиран за назначените от тях проверки които трябва да установят има ли виновни за начина на управление на ВиК дружеството в Перник и за стопанисването на язовир Студена. Кметът припомни притесняващи го факти.

Станислав Владимиров, кмет на Перник: Има много намалял приток в язовир Студена, но ототкът е бил една константна величина от близо 2 милиона и 300 хиляди всеки месец и това не е правило впечатление на ВиК оператора, че при този намалял приток ти харчиш прекалено вода и няма как да не доведе до огромната криза пред която сме изправени сега всички перничани.

Водната криза предизвика реакции и в парламента. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини премиерът Бойко Борисов в това, че заради предизборната кампания бившата кметица на града, от ГЕРБ, не е въвела по-рано воден режим. Бойко Борисов я опроверга.

Бойко Борисов, министър-председател: Това, че е от БСП за мен никакво значение. Нека да е ваш успех, но е успех за перничани. За това съм го направил.
Бойко Борисов, министър-председател: В Плевен и Ловеч кметовете си въведоха режим, когато безспорна е сушата виждате в цялата страна какво е състоянието на язовирите. Те си въведоха режим и си спечелиха изборите. В Перник се направиха на хитри и загубиха изборите.

Бившият кмет на града Вяра Церовска отрече причината да не се въведе по-рано режим да е била кампанията. Призна, че имало писмо до нея от ВиК на 10 октомври с данни, че е възможна криза, но тя била в отпуск заради изборите. Бившият кмет не отрече и факта, че още август-септември са обсъждали воден режим.

Вяра Церовска, бивш кмет на Перник: Казаха, че не е подходящо и че ВиК специалистите считат, че при толкова много аварии и пак повтарям 330 повече, а не само 330 за същия период на миналата година не е подходящо да се въведе, защото авариите ще се увеличат.

Депутати от коалиция "БСП за България" настояват с писмо до председателя на КЕВР, да извърши проверка на качеството на предоставените услуги от ВиК - Перник. На 5-ия ден от водния режим кметът на Перник е обнадежден, че вече влизат в параметрите зададени от МОСВ за количеството на използваната вода, не повече от 1 милион кубика. Смята, че ако продължи така при въведия режим перничани ще имат вода от язовир Студена до пролетта.