НОВИНИ

Правителството в Рим прие указ за спасяване на две банки, застрашени от фалит

Италианското правителство прие днес указ за спасяване на две банки, застрашени от фалит, предаде Франс прес. "Сумата на мобилизираните ресурси може да достигне 17 милиарда евро, но незабавните разходи на държавата са малко повече от 5 милиарда евро", каза пред журналисти министърът на икономиката и финансите Пиер Карло Падоан след заседание на правителството, продължило 20 минути.

bnt avatar logo
от БТА
20:53, 25.06.2017
Чете се за: 00:34 мин.
По света
правителството рим прие указ спасяване две банки застрашени фалит

Падоан уточни, че 4,785 милиарда евро ще бъдат използвани за поддържане на капитализацията и укрепване на банковата група Интеза Санпаоло (Intesa Sanpaolo), която ще поеме здравия бизнес на Банка пополаре ди Виченца (Banca Popolare di Vicenza) и на Венето банка (Veneto Banca), а още 400 милиона евро ще бъдат покритие за гаранция. Той увери, че двете банки ще работят нормално, когато отворят в понеделник.

Предвидените още около 12 милиарда евро ще са за покриване на съмнителните задължения, които може никога да не бъдат изплатени, продължи министърът.

Премиерът Паоло Джентилони каза, че мерките, приети от правителството, са в пълно съответствие с правилата на ЕС за подпомагане на банки от националните правителства. "Указът дава възможност да се стабилизира икономиката на (областта) Венето и да се запази икономическата дейност на нейните банки", които ще продължат да функционират в групата Интеза Санпаоло.

"Спасяването е в полза на притежателите на сметки, на вложителите, на хората, работещи в банките, в полза на икономиката на областта и в крайна сметка на доброто здраве на нашата банкова система", заяви премиерът Джентилони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп ожесточи нападките си срещу Обама за руската намеса в изборите в САЩ
Тръмп ожесточи нападките си срещу Обама за руската намеса в изборите в САЩ
Шестима ранени, след като кола блъсна пешеходци в Нюкасъл
Шестима ранени, след като кола блъсна пешеходци в Нюкасъл