Депутатите гласуваха мандат на правителството за започване на преговори със Съединените щати за закупуване на нови самолети F-16. Решението мина с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че преговорите могат да започнат.

Очевидно има несъгласие между Атака, НФСБ и ВМРО как и откъде да се купят самолетите. Валери Симеонов обяви, че не е съгласен с това, че правилата на конкурса са се променили в хода на провеждането на процедурата, а Волен Сидеров поиска Руската федерация да бъде включена в конкурса. ВМРО пък сметнаха, че това е правилният избор за България.

БСП отказа "да даде празен чек в ръцете на правителството да преговаря за самолети при неясна финансова рамка".

Дебатът в зала премина с различни аргументи - от начина, по който е проведена процедурата за избор на страна-доставчик - през това, дали да не бъде включена и Руската федерация в конкурса - до това, САЩ да ни доставят самолетите безплатно заради ползването на военни бази у нас и дори свикване на референдум по темата.

Така или иначе, решението мина. От ГЕРБ посочиха, че най-после реалната модернизация на българските ВВС може да започне, а от ДПС подкрепиха решението с голямата забележка, че изобщо конкурсната процедура е била излишна.

Комисията по отбрана гласува „за“ преговори със САЩ за F-16

Комисията по отбрана гласува „за“ преговори със САЩ за F-16

След близо 4-часово заседание Комисията по отбрана гласува мандат на правителството за започване на преговори със Съединените щати за нови изтребители...

Изборът на авиация е стратегически и геополитически избор и българското законодателство позволява пряко договаряне на междудържавно ниво, обявиха от трибуната на НС ДПС.

Йордан Цонев, ДПС - Кому беше нужен този конкурс? Стратегическият избор на България е пределно ясен - ние искаме да бъдем защитавани от НАТО и по-специално от най-голямата държава, най-високотехнологичният военен промишлен комплекс в НАТО и в света е американският военно-промишлен комплекс. Е, от кой да вземем оборудване?

Гласуването раздели и патриотите - 14 депутати гласуваха против, като предварително от НФСБ и Атака дадоха заявка, че са срещу решението. Волен Сидеров дори предложи в процедурата да влезе и Руската федерация или САЩ да доставят самолетите безплатно.

Волен Сидеров, председател на АТАКА: Вече 12-13-а година САЩ, не НАТО, САЩ използва в България 4 военни бази безплатно. Най-богатата държава в света използва четири бази в най-бедната държава в Европа безплатно. Ако се спрем на тези въпросни самолети F-16, те да бъдат предоставени безвъзмездно.
Валери Симеонов, председател на НФСБ: Когато се изопачават първоначалните условия в полза на един от участниците, това е позорно, унизително за България като държава, България трудно може да бъде определена като независима, суверенна държава. По тази причина ние няма да подкрепим това решение.
Веселин Марешки, председател на ВОЛЯ: Вие питали ли сте Вашите избиратели те искали ли са единствената точка, която Вие ще изпълните в този мандат, да бъде закупуването на самолетите, а всичко друго - българските лекари, учители и полицаи, българските пенсионери, да мизерстват.

От БСП определиха процедурата като порочна и пресметнаха, че изтребителите ще излязат с един милиард по-скъпи.

Корнелия Нинова, председател на БСП: По начина, по който българското правителство проведе тази процедура, убедена съм, злепостави американските ни партньори във вашите очи. Второ, злепостави България пред европ. ни партньори, като отказа разговори с държави-членки на ЕС за продължаване на тази процедура.
Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: Когато говорим за националната сигурност, трябва да вземем правилното стратегическо решение. От държавите-членки на НАТО в ЕС - това са 10, те са закупили F-16, защото това е естествено най-доброто.

Военният министър Красимир Каракачанов обяви, че отклонението от заложените 1,8 млрд. няма да е драстично. България трябва да отчете променената среда за сигурност на фона на напрежението в Черно море и съседни на нас страни.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Възниква въпросът докога България ще чака с модернизацията на своите ВВС? Ама защо бил единият, защо бил другият? Няма никаква връзка между това, дали самолетът е шведски или съветски. Важното е да е най-добрият за Българската армия.

Каракачанов допълни, че още в началото на февруари ще е първата среща с американците.Оттук нататък премиерът Бойко Борисов трябва да сформира преговорен екип от четирима министри - на отбраната, на финансите, икономиката и на външните работи. Според военния министър Красимир Каракачанов, преговорите може да продължат 4 месеца, а първата среща най-вероятно ще е още в началото на февруари на срещата на министрите на отбраната в Брюксел.

След като стана ясен резултатът от гласуването, от Посолството на САЩ в София оповестиха, че приветстват решението и очакват САЩ и България да продължат да укрепват стратегическото си партньорство в рамките на НАТО.