Днес за първи път в правната комисия към Народното събрание ще осъществи процедура на диалог с главния прокурор. Това заяви в "Денят започва" председателят на комисията и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов. Ще бъдат обсъдени темите, свързани с наказателна политика и законодателна програма. Той уточни, че главният прокурор не е задължен да отговаря на всички въпроси.

Данаил Кирилов, депутат от ГЕРБ, председател на парламентарната комисия по правни въпрос: Предполагам, че ще опитат колегите от БСП да засипят главния прокурор с въпроси. Още от сега ще кажа, че главният прокурор не е длъжен да отговаря на такива въпроси, освен ако той не желае да отговори, разбира се.

Не е ясно също дали темата с болниците и лекарствата ще бъде част от изслушването на главния прокурор.

Ако Сотир Цацаров прецени да обсъжда този въпрос, но без да се нарушават правилата на НПК и тайната на разследването предполагам, че би могъл да осветли някои от тези проблеми, коментира още Кирилов.

Данаил Кирилов коментира и искането на левицата за мораториум върху лицензирането на нови частни болници.

Данаил Кирилов: Проблемът на болниците не е във формата на правната им организация и това, че са търговски дружества. Ясно е и в закона специално е указано, че това са квази търговски дружества, т.е. формата е на търговско дружество, за да може да се спазва организацията, отчетността и управлението на търговско дружество. Но това не са дружества, които изначално са задължени да реализират печалба.
Жельо Бойчев: На здравеопазването не трябва да се гледа като на търговия

Жельо Бойчев: На здравеопазването не трябва да се гледа като на търговия

Един мораториум с решение на Народното събрание е доста сериозно. Това е един по-сериозен акт, с който парламентът ще изрази своята воля и ще стимулир...