Правната комисия в парламента обсъди предложенията при тежки престъпления срещу личността и съкратено съдебно следствие след самопризнания, присъдите да се намаляват по-малко.

Предложенията за законодателни промени дойдоха след поредица от протести, предизвикани от намаляване на присъди с една трета след признаване на вина при тежки престъпления.

Дебатите през последната седмица провокираха голям обществен интерес. По-рано днес пред сградата на Народното събрание имаше протест на роднини на жертви на тежки престъпления. След това хората бяха допуснати да участват в дискусията, а разказите бяха изключително емоционални. Според хората законодателните промени ще сложат край на бруталните убийства и чувството на безнаказаност. Те внесоха близо 16 000 подписа в подкрепа на техните искания. На този фон главният прокурор Сотир Цацаров също заяви, че ги подкрепя. Според върховни съдии обаче това може да забави съдебните процеси. Причината - това са едни от най-трудните и тежки дела. Те са и най-трудно доказуеми, ако се стигне до там, че няма достатъчно убедителни доказателства.

"Справедливост за тихите ангели". Така близки на жестоко убити нарекоха протеста си пред Народното събрание. Сред тях е Ваня Министерска, която изгуби преди 11 месеца дъщеря и внучка, жестоко убити от Викторио Александров.

Ваня Министерска - протестираща: Очаквам реални действия от целия парламент, от всички парламентарно представени групи, защото проблемът с насилието е вече норма на поведение. При смяна на закона да е валиден, да е в сила този закон, който е по-строг, а не който е по-благоприятен за дееца.

Протестът беше подкрепен и от лидера на БСП Корнелия Нинова, която изрази позицията на социалистите за отпадане на на съкратеното производство при тежки престъпления. Призова народните представители да застанат зад предложените промени.

Корнелия Нинова - председател на НС на БСП: Призовавам ги в този случай да не се делим на управляващи и опозиция. Тази мъка е тези пристъпления нямат цвят. Ще бъдем безкомпромисни. Това просто не може да продължава.

От ГЕРБ предлагат друг вариант.

Анна Александрова, председател на Комисията по правни въпроси в НС: Нашето предложение е да не отпада съкратеното съдебно следствие, да има възможност съдът да преценява с оглед на това, че смятаме, че той е господар в наказателното съдебно производство, той да прецени за най-тежките престъпления да бъде дадена възможност за най-тежките наказания.

Дебатът се прехвърли и в правната комисия в парламента, където присъстваха главният прокурор, министърът на правосъдието и съдии от ВКС.