Правната комисия в парламента обсъжда възможността за промени в реда на съкратеното съдебно следствие. Предложенията за законодателни промени дойдоха след възобновен обществен дебат, породен от случаите на убийства в село Сотиря и Негован.

Тази седмица отново се разгорещиха дебатите около съкратеното съдебно следствие. Основните промени са свързани с това например убийци и изнасилвачи, които са направили самопризнания, да не получават възможност за намаляване на присъдите. Сега ако извършителят признае вината си, може да получи съкратен съдебен процес, както и намаляване на присъдата с 1/3.

Тази сутрин пред сградата на Народно събрание имаше протест на хора, станали жертва на тежки престъпления. Исканията са свързани с това присъдите да не бъдат намалявани. Според потърпевшите подобна възможност нарушава правото на справедливост.

До момента в правната комисия бяха изслушани министърът на правосъдието, главният прокурор, както и представители на Върховния касационен съд. От прокуратурата заявиха, че настоящата наредба в този си вид не е справедлива. От там са категорични, че съкратеното следствие не трябва да има в случаите на умишлена смърт и тежка телесна повреда.