С 10 гласа ,,за" и 6 ,,против" правната комисия в парламента отхвърли ветото на президента Румен Радев за така наречените ,,тайни арести".

Промените в наказателния кодекс предвиждат прокуратурата да може да забави уведомяването на близките на задържан с 48 часа, при непълнолетни лица срокът е 24 часа.

По време на дебатите от президентството заявиха, че трябва да се уточни при кои престъпления няма да се уведомяват близки.

От БСП заявиха, че промените нарушават правата на гражданите и няма да окажат съществено влияние върху борбата с организираната престъпност.

Според председателя на правната комисия Данаил Кирилов правото на уведомяване не е отнето, а само ограничено, а правото на адвокатска защита не е нарушено.

Утре ветото ще се разглежда и в пленарната зала.

Валери Жаблянов, "БСП за България": Изказвам нашето дълбоко безпокойство, че не само тези промени, а поредица от промени, които бяха предложени в наказателното законодателство ограничават или имат за цел ограничаване на фундаменталните човешки права в България често пъти в разрез с Конституцията.
Данаил Кирилов, председател на Комисията по правни въпроси: Ние не сме нарушили правото на адвокатска защита. Правото на уведомяване не е изрично предвидено в Конституцията като защитено основно право.
Румен Радев наложи вето на промените в Наказателния кодекс

Румен Радев наложи вето на промените в Наказателния кодекс

За 12-ти път президентът Румен Радев наложи вето на приет от парламента закон - този път той не е съгласен с текстове от приетите промени в Наказателн...