НОВИНИ

Правната комисия отхвърли ветото на президента върху Наказателния кодекс

С 10 гласа ,,за" и 6 ,,против" правната комисия в парламента отхвърли ветото на президента Румен Радев за така наречените ,,тайни арести".

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
15:36, 15.01.2019 (обновена)
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Промените в наказателния кодекс предвиждат прокуратурата да може да забави уведомяването на близките на задържан с 48 часа, при непълнолетни лица срокът е 24 часа.

По време на дебатите от президентството заявиха, че трябва да се уточни при кои престъпления няма да се уведомяват близки.

От БСП заявиха, че промените нарушават правата на гражданите и няма да окажат съществено влияние върху борбата с организираната престъпност.

Според председателя на правната комисия Данаил Кирилов правото на уведомяване не е отнето, а само ограничено, а правото на адвокатска защита не е нарушено.

Утре ветото ще се разглежда и в пленарната зала.

Валери Жаблянов, "БСП за България": Изказвам нашето дълбоко безпокойство, че не само тези промени, а поредица от промени, които бяха предложени в наказателното законодателство ограничават или имат за цел ограничаване на фундаменталните човешки права в България често пъти в разрез с Конституцията.
Данаил Кирилов, председател на Комисията по правни въпроси: Ние не сме нарушили правото на адвокатска защита. Правото на уведомяване не е изрично предвидено в Конституцията като защитено основно право.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ураганен вятър в Централна България: Евакуираха ученици в Сопот
Ураганен вятър в Централна България: Евакуираха ученици в Сопот
Транспортен хаос заради стачката на германските летища
Транспортен хаос заради стачката на германските летища