НОВИНИ

Правната комисия подкрепи ограничаването на машинното гласуване

Парламентарната комисия по правни въпроси подкрепи на второ четене промените в Изборния кодекс, предвиждащи да не се провежда машинно гласуване при местни избори.

bnt avatar logo
от БГНЕС
16:18, 23.07.2019
Чете се за: 00:55 мин.
У нас
правната комисия подкрепи ограничаването машинното гласуване

Под предложението стоят подписите на депутати от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“, а първоначално то предвиждаше машинен вот да няма и на президентските избори, но впоследствие ограничението за тях отпадна.

Против ограничаването на машинния вот се обявиха от БСП и ДПС. Според депутата от левицата Крум Зарков с поредната промяна в Изборния кодекс управляващите доказват неустойчивостта на българското законодателство, тъй като последните законови промени предвиждаха да гласуваме с машини в 6 000 секции на местните избори наесен, а след това страната ни поеме по пътя към цялостното въвеждане на машинен вот.

Опозицията направи и аналогия с въведената от тази година у нас електронна винетка. „Защо считаме, че можем да вземаме парите на гражданите от машинна, но не може през нея да отчитаме гласа на същите?“, попита Зарков.

Съпартиецът му Филип Попов пък допълни, че машинното гласуване ще възвърне доверието в изборния процес, защото при него няма недействителни бюлетини.

От ДПС пък настояха не просто да остане машинното гласуване, но и да се въведе машинно преброяване на гласовете, за което се очаква да внесат отделен свой законопроект.

Участие в дискусията взе и шефът „Информационно обслужване“ проф. Михаил Константинов, според когото изборите за кметове и общински съветници са твърде сложни, за да могат всички да гласуват машинно на тях.

„Да не говорим за сложността на местните избори. 3-4 екрана трябва да върти бабата“, заяви той. За пример посочи и секциите в чужбина. „Има изборни секции, които се разкриват на плаващ кораб в морето. Там пращаме бюлетини по интернет и те си ги отпечатват. Сега ще им пратим машина по интернет ли?“, попита той.

Предстои промените в Изборния кодекс да бъдат окончателно гласувани в пленарна зала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България и Хърватия с послание до Китай за въздушна линия Пекин-София-Загреб
България и Хърватия с послание до Китай за въздушна линия Пекин-София-Загреб
Изтребители на Южна Корея са открили предупредителен огън срещу руски самолет
Изтребители на Южна Корея са открили предупредителен огън срещу руски самолет