Правната комисия в парламента подкрепи промените в Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ, с които се възстановява прагът на преференциите от 7%. Този режим беше в сила преди промените. Предложения за корекции на Изборния кодекс внесоха и от ДПС, но те не бяха одобрени от мнозинството.

Както бяха обещали от ГЕРБ, веднага след обнародването на Изборния кодекс, внесоха промени на промените. Така, за да може даден кандидат да отиде по-напред в листата, трябва да събере поне 7% от гласовете на избирателите.

Данаил Кирилов - председател на Правната комисия, ГЕРБ: Текстовете са едно към едно,без да сме предвиждали вариации или варианти по отношение на праговете.

Позицията на партиите в коалицията "Обединените патриоти" по тази тема са противоположни - от ВМРО подкрепят новите предложения, от НФСБ обаче са против.

ДПС се възползваха от факта, че отново се отваря Изборният кодекс и възстановиха старите си искания. Настояват за по-висок праг на преференциите, не са съгласни с условията за уседналост, искат да отпадне ограничението на броя на секциите в страните извън ЕС. Настояват и за агитация на майчин език.

Хамид Хамид - зам.-председател на ПГ на ДПС: Тази забрана за агитация на език, различен от българския, е противоконституционна.

Предложенията на ДПС бяха отхвърлени от Правната комисия. Двата законопроекта на ГЕРБ и на ДПС ще бъдат обсъдени в пленарната зала в петък.

Депутатите ще гледат поредните промени в Изборния кодекс

Депутатите ще гледат поредните промени в Изборния кодекс

В дневния ред на депутатите днес са поредните промени в Изборния кодекс. Народните представители от правната комисия ще разгледат две предложения.