НОВИНИ

Правната комисия в НС не обсъди промените за мажоритарния вот

Скандал в правната комисия на Народното събрание по повод Изборния кодекс. Членовете й отхвърлиха дневния ред на днешното заседание. Така изобщо не се стигна до обсъждането на мажоритарен избор на депутати в 240 едномандатни избирателни района у нас, които бяха внесени от ГЕРБ. От опозицията, с чиито гласове пропадна заседанието, нарекоха промените популизъм. Шефът на комисията Данаил Кирилов от ГЕРБ пък определи неприемането на дневния ред като прецедент.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
15:41, 13.01.2017 (обновена)
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

С нетрадиционна тактика БСП, ДПС, Патриотите, БДЦ, АБВ и Атака спряха обсъждането на промените в Изборния кодекс. Щом шефът на правната комисия подложи на гласуване точките в него, включващи промените, инициирани от "Шоуто на Слави", мнозинството депутати вдигнаха ръка против такъв дневен ред.

Данаил Кирилов - председател на Комисията по правни въпроси, ГЕРБ: Ако искате да си тръгнете мълчаливо с едно вдигане на ръка, мисля, че това не е достойно парламентарното поведение. Точно така и направи опозицията - тръгна си, след като на два пъти дневният ред беше гласуван и отхвърлен. вносителят на единия от двата проекта Георги Кадиев призова колегите си да не се крият зад процедурни хватки.
Георги Кадиев - депутат, нечленуващ в ПГ: Това е толкова срамно, че даже не мога да си го представя. Ще бойкотираме и ще саботираме гласа на 2 млн. и половина, защото не приемаме някакъв си дневен ред.
Филип Станев - Инициативен комитет на "Шоуто на Слави" за референдум: Надявам се уважаемите господа депутати да осъзнават, че тук в момента има медии, има камери, това са очите на всички български избиратели, които ще видят какво се случва.

Преди да излезе от залата Явор Нотев от "Атака" попита в извънзаседателен режим - на тези ли хора от "Шоуто на Слави", които наричат депутатите "ненужни вредни човечета", отхвърлилите дневния ред дължат реверанс?

Явор Нотев - депутат от ПГ на "Атака": Искахме да запазим атмосферата мира и да кажем, че в тази зала наистина такива приказки нямат място. Те нямат място и в телевизионния ефир, но това вече е грижа на други институции и самостоятелна отговорност на тези, които го замърсяват.

От Реформаторския блок не участваха в гласуването на дневния ред, но коментираха.

Димитър Делчев - депутат от ПГ "Реформаторски блок": До края на работата на това НС остават не повече от 4-5 пленарни дни. Ако ГЕРБ толкова искаше се приемат мажоритарните избори и ново райониране, те, на първо място, можеше да не подават оставка.

Иначе по-рано днес по искане на "Атака" и ДПС парламентарният председател Цецка Цачева свика извънреден председателски съвет във връзка с "Шоуто на Слави". Шефовете на групи в парламента обаче не постигнаха общо съгласие за декларация срещу обидите към депутатите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изтребител предизвика паника в Марсилия
Изтребител предизвика паника в Марсилия
БДЖ спря 8 влака заради ремонти
БДЖ спря 8 влака заради ремонти