НОВИНИ

​Правната комисия в НС обсъжда съкратеното съдебно следствие

Правната комисия в парламента обсъжда възможността за промени в реда на съкратеното съдебно следствие. Преди заседанието роднини на жертви на тежки престъпления протестираха пред Народното събрание с искане за прекратяване на практиката присъдите им да бъдат намалявани. Вижте повече от Надежда Василева

Надежда Василева
от Надежда Василева
12:03, 18.09.2019
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Близки на загинали при тежки престъпления днес внесоха в парламента подписка с над 15 000 подписа в подкрепа на техните искания за отпадане на съкратеното съдебно следствие. Сега, ако извършителят на престъплението признае вината си пред съда, има право на съкратен съдебен процес и намаляване на присъдата с една трета.

Внасянето на тази подписка се случи часове преди правната комисия да разгледа предложенията, внесени от депутати от различни парламентарни групи по темата.

Още за исканията на протестиращите - вижте в репортажа на Виктория Бояджиева:

;

Днес следобед правната комисия трябва да разгледа всички внесени предложения. Предстои да бъдат изслушани експертни мнения, становището на главния прокурор, както и на Върховния касационен съд, също така и позицията на близки на жертви на тежки престъпления.

За предложенията на ГЕРБ по темата - ето какво каза Анна Александрова, председател на правната комисия в НС:

Анна Александрова, председател на Комисията по правни въпроси в НС: Нашето предложение е да не отпада съкратеното съдебно следствие, да има възможност съдът да преценява с оглед на това, че смятаме, че той е господар в наказателното съдебно производство, той да прецени за най-тежките престъпления да бъде дадена възможност за най-тежките наказания. Това е нашето предложение с оглед на това, че въвеждайки отмяна на съкратеното съдебно следствие общият ред ще продължи много дълго. Това означава... това е изключително болезнена тема за пострадалите хора, много дълъг процес, ако липсват свидетели експертизи и т. н.

Следобед на заседанието на правната комисия ще стане ясно кои предложения ще бъдат приети.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европарламентът обсъжда Брекзит
Европарламентът обсъжда Брекзит
В МС подписаха договора за изграждане на българската част от Турски поток
В МС подписаха договора за изграждане на българската част от "Турски поток"