Правната комисия в парламента обсъжда възможността за промени в реда на съкратеното съдебно следствие. Преди заседанието роднини на жертви на тежки престъпления протестираха пред Народното събрание с искане за прекратяване на практиката присъдите им да бъдат намалявани.

Вижте повече от Надежда Василева

Близки на загинали при тежки престъпления днес внесоха в парламента подписка с над 15 000 подписа в подкрепа на техните искания за отпадане на съкратеното съдебно следствие. Сега, ако извършителят на престъплението признае вината си пред съда, има право на съкратен съдебен процес и намаляване на присъдата с една трета.

Внасянето на тази подписка се случи часове преди правната комисия да разгледа предложенията, внесени от депутати от различни парламентарни групи по темата.

Още за исканията на протестиращите - вижте в репортажа на Виктория Бояджиева:

Близки на жестоко убити излязоха на протест пред Народното събрание

Близки на жестоко убити излязоха на протест пред Народното събрание

Ще остане ли възможността за намаляване на присъдите на убийци и изнасилвачи след даването на самопризнания? Това ще обсъждат депутатите от правната к...

Днес следобед правната комисия трябва да разгледа всички внесени предложения. Предстои да бъдат изслушани експертни мнения, становището на главния прокурор, както и на Върховния касационен съд, също така и позицията на близки на жертви на тежки престъпления.

За предложенията на ГЕРБ по темата - ето какво каза Анна Александрова, председател на правната комисия в НС:

Анна Александрова, председател на Комисията по правни въпроси в НС: Нашето предложение е да не отпада съкратеното съдебно следствие, да има възможност съдът да преценява с оглед на това, че смятаме, че той е господар в наказателното съдебно производство, той да прецени за най-тежките престъпления да бъде дадена възможност за най-тежките наказания. Това е нашето предложение с оглед на това, че въвеждайки отмяна на съкратеното съдебно следствие общият ред ще продължи много дълго. Това означава... това е изключително болезнена тема за пострадалите хора, много дълъг процес, ако липсват свидетели експертизи и т. н.

Следобед на заседанието на правната комисия ще стане ясно кои предложения ще бъдат приети.