НОВИНИ

Правната комисия в НС подкрепи електронното гласуване

Правната комисия в парламента подкрепи електронното гласуване. След едночасов спор между депутатите мнозинството даде зелена светлина на идеята на президента за дистанционен вот, която премина и през референдум на 26 октомври. Очаква се решението на комисията да бъде гласувано тази седмица и в пленарната зала.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
19:26, 19.01.2016
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

На 25 октомври поддръжниците на електронния вот бяха мнозинство - около 70 % казаха "Да". Активността не достигна тази на предишните парламентарни избори, каквото е законовото изискване за да влезе електронното гласуване директно в сила. Затова въпросът беше върнат за преразглеждане от парламента. От БСП пак се обявиха против дигиталния вот с довода, че е противоконституционен, защото няма как да се осигури тайната на вота извън избирателните секции.

Филип Попов - депутат от ПГ на "БСП лява България": "Поради наистина липсата на каквито да е възможни гаранции към настоящия момент, не само в българското, а в което и да било законодателство, аз лично не мога да подкрепя такъв проект на решение".


;

На противоположното мнение бяха както депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС, АБВ, и Патриотичния фронт, така и представителите на президента, дошли в комисията.

Димитър Лазаров - депутат от ПГ на ГЕРБ: "В решението си Конституционния съд казва, че - да, това е една от формите, които в доста държави се практикуват, наред с други форми - гласуване по поща, гласуване с sms".
Петя Тянкова - секретар по правни въпроси на президента: "По този начин ще покажем, че пряката демокрация в България има своето бъдеще, а представителната демокрация чува волята на гражданите".

Мнозинството се съгласи с тези аргументи и прие с 12 гласа "за" да бъде подкрепено електронното гласуване . Против бяха трима депутати - от БСП и "Атака".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Издатели и учители искат отлагане на новия Закон за образованието
Издатели и учители искат отлагане на новия Закон за образованието
Започва подготовката за строителството на третия лъч на метрото
Започва подготовката за строителството на третия лъч на метрото