НОВИНИ

Правната комисия в НС прие три от предложенията за промени в Изборния кодекс

Спорове по текстовете от Изборния кодекс в правната комисия в парламента. След повече от 3 часа дискусия, депутатите приеха предложенията на управляващото мнозинство за секциите в чужбина и квадратчето "Не подкрепям никого". От ЦИК обясниха пред депутатите, че промяната ще струва и повече средства за изборите.

bnt avatar logo
от БНТ
20:01, 19.10.2016
Чете се за: 01:48 мин.
У нас

Сред приетите предложения са лимитът от 35 секции, в които може да се гласува в чужбина, да се отнесе единствено до държави извън Европейския съюз. При президентски и кметски избори гласовете "не подкрепям никого" ще се зачитат при определяне на избирателната активност и на резултатите, предвиждат одобрените промени.

Друга промяна предвижда да се създаде правна възможност при необходимост с решение на ЦИК в една избирателна секция да се гласува в повече от една изборни урни. Приетите предложения бяха внесени от групите на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт.

Комисията отхвърли останалите девет предложения, сред които беше от бюлетините да се премахне квадратчето "не подкрепям никого". Председателят на ЦИК Ивилина Алексиева заяви пред депутатите, че голяма част от бюлетините вече са готови, а печатането на нови би струвало два млн. лв. ЦИК вече са започнали и информационната си кампания за новата възможност за гласуване.

От ЦИК очакват увеличена активност на предстоящите избори сред сънародниците ни във Великобритания.

Ето какви бяха реакциите на част от депутатите и на шефа на ЦИК:


;
Данаил Кирилов, ГЕРБ: Подчертаваме, че сме предложили изрично при избори за президент и вицепрезидент, както и при избори за кметове, квадратчето да се счита за включено в резултата.
Михаил Миков, БСП - лява България: Изборите не са място за протест. Щото най-простото нещо е народът анонимно да излезе и да пусне 51% не подкрепя никой. И аз питам тоя президент, на който ще му отчетат някакъв резултат, кого ще обединява той бе? - Тъщата си и сватя си. Като не харесваш тези кандидати, що не се събрахте да вдигнете комшията Петко, който го харесваш?
Петър Славов, РБ: Дали протестният вот ще бъде наречен не подкрепям никого, или не гласувам за никого, или никого не харесвам, или всички са маскари - за мен, господа отляво, това е ясно, че тези хора вас не са ви подкрепили, доколкото Ви има в бюлетината. Може би и мен на се ме подкрепили, но и Вас не са Ви подкрепили. Така че приемете го, че има обща неподкрепа и че това е протестен вот.
Четин Казак, ДПС: Протестърството ще ни доведе до кривата круша. Защо трябва изкуствено да ограничавате възможността да се разкриват секции в чужбина, тогава когато наистина има потребност от тях. Всичко това е подчинено точно на този манталитет, който се налага благодарение на участието на ПФ в това управление.
Емил Димитров, ПФ: Какво се случва с хората, които са в чужбина - ами, разбира се, че в по-далечните държави някой може да иска да има 200 секции, защото на всеки остров да има секция, защото те ходели на риболов, на дайвинг, на какво ли не, и като се върнат 24 часа да работи секцията, да може да гласува. Или ако пътува с кораба, да се прибере на брега. Извинявайте, но няма държави, и премиерът го каза, която да е допуснала 35 секции на всякъде по света да може да се правят.
;
Ивилина Алексиева - председател на ЦИК: Промяната в технологията на броене обаче трябва да се отрази и в програмния продукт на изпълнителя Информационно обслужване. Това струва средства и време. Тази промяна в закона минава през промяна в план-сметката. Също така съгласуване на тази промяна и ангажимент на МС. Ако говорим за премахване на квадратчето, голяма част от бюлетините за страната са отпечатани, включително и бюлетините за чужбина. Като имаме готовност на 21 октомври вече да ги предаваме. Те са отпечатани с квадратчето "Не подкрепям никого", ще си позволя да кажа, че бюлетините струват над 2 милиона.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътуващото читалище Бащино огнище пристигна в Дупница
Пътуващото читалище "Бащино огнище" пристигна в Дупница
На празника си лекари от Пловдив искат законови промени
На празника си лекари от Пловдив искат законови промени