НОВИНИ

Правнуците на военния кореспондент Макгахан посетиха Плевенската панорама

Потомците на американския военен кореспондент Джанюариас Макгахан днес разгледаха Панорамата в Плевен. По време на Плевенската епопея през 1877 година Макгахан е неизменно до генерал Михаил Скобелев и предава най-актуалните кореспонденции от бойното поле.

bnt avatar logo
от БНТ
14:15, 04.06.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

14 потомци на Макгахан от три поколения стъпиха за първи път на мястото на бойните действия по време на Плевенската епопея през 1877 година, описани от техния прадядо в поредица публикации. Те бяха посрещнати от зам.-кмета на Плевен арх. Невяна Иванчева.

Емилия Зорнишка, директор на Регионален военноисторически музей - Плевен: Магкахан съпътства през цялото време генерал Скобелев. Освен че са били близки приятели, Макгахан е журналист, който участва през цялото време и следи бойните действия.

За да предава кореспонденциите си от мястото на битките, Макгахан пътува през Свищов за Букурещ, разказа още Зорнишка. Неговите потомци споделиха днес, че видяното в Плевенската панорама е надминало очакванията им.

Фредерик Лукас, правнук на Макгахан: Ние сме много благодарни и щастливи, че сме тук, на това историческо място. Затова ви благодарим, че ни приехте, за да можем да видим исторически какво е направил нашият прадядо. Това, което виждаме е повече, отколкото може да се изрази с думи.
Лора Мюринг: Джанюърис Макгахан е мой пра-пра-прадядо. Аз съм много радостна да съм в България, в този музей в Плевен. Поласкана съм от това, което научих тук за войната и от ролята на прадядо ми.

Потомците на Макгахан споделиха, че едва у нас са получили цялостна представа за ролята на техния прадядо в историческите събития, свързани с Освобождението на България. Те ще предоставят на плевенската Панорама своето родословно дърво.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светлините на Айфеловата кула ще угаснат в памет на жертвите от Лондон
Светлините на Айфеловата кула ще угаснат в памет на жертвите от Лондон
Няма превишения на нормите на въздуха в населените места край Шишманци
Няма превишения на нормите на въздуха в населените места край Шишманци