Упраляващите от "Право и справедливост" печелят изборите в Полша с 42,4% според екзитполовете, съобщава "Ройтерс". Така партията си гарантира най-доброто представяне на европейски избори дотук. На второ място, но с много близък резултат - 39,1%, остава обединението "Европейска коалиция", което включва главната опозиционна партия "Гражданска платформа", чийто предишен лидер е председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Избирателната активност в Полша е 43%, което е рекордно висока стойност за европейски избори.

От "Ройтерс" напомнят, че дебатът по време на кампанията в страната беше много ожесточен около теми като правата на хомосексуалистите, наследството на Холокоста и ролята на католическата църква в обществения живот.

Управляващите от "Право и справедливост" обрисуваха тези избори като битка за запазване на полската идентичност от либералните западни ценности.

Подобни послания отправяше и унгарският премиер Виктор Орбан, чиято партия "Фидес" според прогнозите печели с голяма преднина вота в Унгария.

Прогнозират победа с над 50% за партията на премиера Орбан в Унгария

Прогнозират победа с над 50% за партията на премиера Орбан в Унгария

Партията на министър-председателя на Унгария Виктор Орбан - "Фидес", печели 56% от гласовете в страната, съобщава "Ройтерс". Това показват прогнозните...

Още по темата ЕВРОИЗБОРИ 2019