Инициативата "Правосъдие за всеки" ще сезира омбудсмана, президента и Европейската комисия затова, че парламентът бави разглеждането на техните 7 предложения за законови промени.

Инициативата "Правосъдие за всеки" ще сезира омбудсмана, президента и Европейската комисия затова, че парламентът бави разглеждането на техните 7 предложения за законови промени. Това стана ясно на дискусия за съдебната реформа.

Предложенията стигнаха до Народното събрание под формата на гражданска инициатива, подкрепена от повече от 5 хиляди подписа и по закон трябва да бъдат обсъдени в пленарната зала. Според представители на инициативата, депутатите бягат най-вече от дебата за прокуратурата.

2 посоки в продължаване на реформата, очерта бившият правосъден министър Христо Иванов - вторият пакет промени в Закона за съдебната власт и няколко ключови избора в системата. Той каза, че различни лобита, вече се интересуват от битката за председател на Върховния административен съд и нов Висш съдебен съвет, до които остават около 2 години. Според Иванов при избора на политическата квота в съвета, трябва да залегне условие - тези, които издигат кандидати, да казват откъде ги познават и по какви критерии са ги избрали. Това предложение вече беше отхвърлено от депутатите, но бившия министър е опстимист, че това може да се промени под обществен натиск.

Христо Иванов - бивш министър на правосъдието: Твърде често народните представители гласуват за хора, които могат да бъдат описани като „котки в чувал" - едни или други задкулисни лобита ги лансират, без особени обяснения. Знае се, че тези хора отиват там да търсят рахат, да се радват на високите заплати, вместо да носят една култура на ново лидерство и отговорност. Те продължават модела на услуги, модела на зависимост.