НОВИНИ

Правосъдният министър: Целта е хората да почувстват справедливост

Трябва да има видими резултати в борбата с организираната престъпност и корупцията, каза в предаването "Денят започва" министърът на правосъдието Екатерина Захариева

Валери Маринов
от Валери Маринов
08:33, 19.02.2016
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

В борбата с организираната престъпност има доста добри резултати, не толкова добри резултати има в борбата с корупцията, допълни тя. На въпроса "ще ги стигнем ли румънците", Екатерина Захариева каза, че не става дума за състезание, а е по-важно ще повярват ли хората в справедливата съдебна система и ще спрат ли да витаят съмненията в обществото.

- Хората трябва да повярват в инстититуциите, съдебната система, - каза Екатерина Захариева, а на въпроса ще има ли осъдени политици допълни: - Би трябвало да има тогава когато има доказателства и трябва разследващите органи да се вземат в ръце и да работят в тази посока.

Редица са слабите звена и прокуратурата като част от цялата система, която е свързана с (понеже най-големите критики бяха наистина по отношение на липса на видими резултати в борбата с престъпленията и там са доста звената) така че това е едно от звената, на което със сигурност трябва да се подобри доста сериозно работата му.

Факт е, че мониторинговия механизъм беше замислен за три години, а вижте колко продължава, припомни Екатерина Захариева. Трябва да се работи и със разследващите органи.

Министерството ще поиска анализи от прокуратурата:

Екатерина Захариева, министър на правосъдието:
Особено по отношение на ефективност и ефикасност на разследванията, на това защо имаме особено по обществените дела, с висок обществен интерес има оправдателни присъди. Иначе в другите не е така. Даже доста голям процент са осъдителните присъди - над средното ниво сме.
;
"Анализите, които ще поискаме от прокуратурата - анализ на разследванията - за липсата на осъдителни присъди по т.нар. знакови дела, ефективност на разследванията. В другите не е така - осъдителните са над 50 на сто. Това трябва да се анализира в прокуратурата, но трябва да видим какво куца и в разследващите органи, разследващата полиция и службите".
"Аз се надявам да не забравим препоръките, когато отшуми първоначалната истерия от доклада, а институциите, които са отговорни да си имат табличката с тях, със сроковете за изпълнение и всеки месец да гледат какво сме свършили и какво не".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чуйте думите на Апостола
Чуйте думите на Апостола
3,4 милиона долара за колата на Джеймс Бонд на търг в Лондон
3,4 милиона долара за колата на Джеймс Бонд на търг в Лондон